Foto: TT

Länsstyrelsen i stabsläge

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av den långvariga torkan går länsstyrelsen i Västra Götaland upp i stabsläge i dag.

Torkan i sommar innebär bland annat foderbrist för djur, lågt yt- och grundvatten och en ökad brandrisk. Därför lägger länsstyrelsen i Västra Götaland om sitt arbete från och med måndag och går upp i stabsläge för att prioritera problemen som torkan medfört, vilket tidningen ATL var först att rapportera om.

– Vi gör det här för att kunna hantera torkan och samordna våra resurser, säger Eija Suhonen, säkerhetskonsulent på länsstyrelsen Västra Götaland, till SVT Nyheter Väst.

Rekordvärme 2018

Annat arbete läggs åt sidan

Utöver beredskapsenheten på länsstyrelsen så kommer även lantbruksenheten, naturvårdsenheten, vattenenheten och HR att stämma av för att få en gemensam lägesbild.

– Det handlar inte om något krisläge utan om att förstärka grundberedskapen, se över hur arbetet ska prioriteras och att vi når ut till alla med samma information, säger Suhonen.

I och med stabsläget kommer annat arbete prioriteras bort och läggas åt sidan.

– Det är klara direktiv från länsledningen att vi nu kommer prioritera frågor relaterade till torkan och annat arbete läggs åt sidan.

”Kan snabbt ändra sig”

De prioriterade områdena är brist på djurfoder, yt- och grundvatten, kommunalt dricksvatten, ökad brandrisk och hur värmen slår mot riskgrupper.

Vilket område är det största problemet i dag som ni prioriterar?

– Det går inte att rangordna och läget kan snabbt ändra sig. Till exempel har vi en stark räddningstjänst och hitintills klarat oss från större skogsbränder, men vi har det väldigt torrt och läget kan snabbt ändras.

Stabsläget på länsstyrelsen kommer att gälla tills dess torkan är över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet