En av industrierna i Stenungsund. Det är ännu inte helt fastställt var lukten kommer ifrån. Foto: TT

Länsstyrelsen: ”Lukten kommer troligen från ett läckage”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu inte helt fastställt vad den stickande lukten i Stenungsundsområdet beror på. Enligt länsstyrelsen är det troligt att den orsakats av ett läckage från någon industri.

Under måndagen berättade SVT Nyheter Väst om att en skarp doft som började kännas av i Stenungsundsområdet i lördags. Igår, måndag, var den ännu starkare och kändes ända till Ödsmål och Svenshögen.

”Industrierna får göra sin läxa”

Jan Ahlbom är miljöingenjör på länsstyrelsen i Västra Götaland. Han berättar att industrierna i Stenungsund fortfarande undersöker om utsläppet kan komma från dem. Om utsläppet kommer från något rör kan det vara tekniskt svårt att identifiera läckan eftersom många av rören sitter högt upp.

– Det är frustrerande att man inte upptäckt källan. Industrierna får göra sin läxa och se var lukten kan komma ifrån, säger Jan Ahlbom.

Oklart vad det är för ämne

Han berättar att det ligger många industrier i Stenungsund och att det är oklart hos vilken läckan kan tänkas ligga. Exakt vad det kan röra sig om för ämne är oklart.

– Det är en obehaglig stickande doft som liknar kolväte och diesel. Den kommer och går, säger Jan Ahlbom som dock inte tror den är farlig.

– Vår bedömning är att det inte innebär några hälsoeffekter men lukt kan upplevas som obehagligt.

Känner ingen lukt på tisdagen

Sonja Olausson bor i Svenshögen och kände av lukten under helgen och måndagen. Idag, tisdag, känner hon däremot ingenting.

– Idag känns det ingenting men igår vid lunchtid luktade så mycket att det kändes otrevligt att vara utomhus. Det luktade som om en hel färja åkt förbi här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.