Flödena i länets vattendrag är oroväckande låga, säger Tor Segerbo på Länsstyrelsen. Foto: privat/TT

Länsstyrelsens larm: Stor risk för vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Varmt väder och alldeles för lite regn gör att vattenläget i länet försämras. Nu varnar länsstyrelsen i Västra Götaland för vattenbrist och uppmanar alla att spara på vattnet.

– Nivåerna i vattendragen är klart under den förväntade. Det finns en uppriktig oro, säger Tor Segerbo, chef för enheten för vattenärenden vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Även om den kraftiga värmen i april tycks ha klingat av så verkar inget kraftigare regnväder vara på ingång. Grundvattennivåerna är under de normala för årstiden och situationen är oroväckande, enligt länets vattenansvariga.

– Det är på väg att bli riktigt illa och situationen är så pass allvarlig att vi behöver få allmänhetens uppmärksamhet på den här frågan, säger Tor Segerbo.

Flöden i vattendrag har halverats

Länsstyrelsen följer regelbundet vattennivåerna i vattendrag och grundvatten.

– Flödena i länets vattendrag har halverats under de senaste tre veckorna. Vi befarar även att nivåerna i länets dricksvattentäkterna är på väg ner.

Under förra sommaren var det flera kommuner som hamnade på kritiska nivåer när det gäller vattentillgången. I år är därför förutsättningarna sämre att hantera en lika varm sommar.

Behöver en medvetenhet

Tor Segerbo tror att många inte tänker på att sommarens vattenivåer påverkas av hur konsumtionen ser ut redan i mars, april och maj. Därför uppmanar han nu alla till återhållsamhet och ger några exempel på hur man kan spara på vatten.

– Genom att ha självbevattnande krukor, samla upp och återanvända regnvatten och inte vattna växter och gräsmattor som tål torka bra, säger Tor Segerbo.

Men varför inget vattenförbud om det är så illa redan nu?

– Vi behöver en medvetenhet så att vi inte behöver gå ut med ett förbud. Vi försöker påverka konsumtionen, säger Tor Segerbo.

Fakta: Tips för att spara vatten

Vattna inte med dricksvatten – samla in regnvatten för att vattna växterna.

Välj duschen i stället för att bada badkar.

Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig.

Diska inte under rinnande vatten.

Spola inte i kranen för att vattnet ska bli kallt, ställ in det i en tillbringare i kylen i stället.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.