Josefina Guttman, LRF-ordförande i Lidköping om varför de och Jägareförbundet ordnar gemensam vildsvinsjakt. Foto: SVT

Lantbrukare och jägare ordnar gemensam vildsvinsjakt i Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

Efter fortsatta klagomål om vildsvinens härjningar hos lantbrukare ordnar nu LRF i Lidköping och Svenska Jägareförbundet gemensam jakt på vildsvin.

– Vildsvinen har spritt sig till större områden i vår kommun, säger Josefina Guttman, ordförande i LRF i Lidköping.

I Sverige har antalet skjutna vildsvin ökat stadigt de senaste fem åren, vilket tolkas som att vildsvinsstammen fortsatt öka. I Västra Götalands län sköts det däremot färre under 2020.

Det skulle kunna tyda på att stammen inte ökar i länet. Men det är svårt att dra den slutsatsen. Det kan lika gärna vara att jägare och lantbrukare tröttnat på vildsvinsjakt som i princip måste ske på natten.

– Folk orkar inte. Det är inte lätt att sitta ute och skjuta vilt tolv-ett på natten, säger Josefina Guttman.

Viltolyckor har minskat

En faktor som har ansetts vara en ganska säker indikation på hur vildsvinsstammen ökar är viltolyckor med vildsvin inblandade. Där skedde ett trendbrott förra året både i landet som helhet och i Västra Götalands län.

I Sverige minskade vildsvinsolyckorna med sex procent 2020 och i Västra Götalands län med 20 procent. Även 2021 ser vildsvinsolyckorna ut att bli färre. Men samtidigt har pandemin lett till att färre varit ute på vägarna, så siffrorna är svårtolkade.

Rädsla för svinpest

Förutom trafikolyckor och skador på grödor så är den stora skräcken att få in afrikansk svinpest i Sverige.

Den 27 november ordnar LRF i Lidköping och Svenska Jägareförbundet en gemensam vildsvinsjakt. Tanken är att alla jaktlag i hela Lidköpings kommun ska gå ut samtidigt.

Vildsvinets historia i Sverige

Vildsvinet utrotades i slutet på 1600-talet. Kring 1900 återinfördes vildsvin i inhägnade områden. I mitten på 1970-talet rymde vildsvin från sådana hägn och etablerade sig i trakterna av sörmländska Trosa, Björkvik och Kiladalen. Nu finns vildsvinen i samtliga län i södra Sverige.

Vildsvinet har ett mycket gott luktsinne och god hörsel, medan synen är svagare utvecklad. Vissa observationer antyder att djuret med luktsinnets hjälp kan avslöja doften av exempelvis en jägare på mer än 500 meters avstånd.

Källa: Svenska Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.