Lantbrukaren: ”Vi har släckt bränder med gödseltunnor”

Uppdaterad
Publicerad

De många bränderna mellan Skövde och Falköping tvingade lantbrukare att hjälpa till i släckningsarbetet. Marcus Almberg från Stenstorp har kämpat mot bränderna under stora delar av dagen.

Lantbrukaren Marcus Almberg har varit igång stora delar av måndagen, när SVT Nyheter Väst når honom.

– Jag har precis gått in för att försöka äta någonting. Vi har varit ute med våra gödseltunnor fyllda med vatten för att släcka bränderna vid oss.

Bränderna i Stenstorpstrakten var enligt räddningstjänsten väldigt många till antalet, och många privatpersoner har fått hjälpa till i släckningsarbetet.

– Det var öppna lågor här, och brandröken låg så tjock att vi knappt såg åt något håll, säger Marcus Almberg, som är lantbrukare på en gård utanför Stenstorp – precis intill järnvägen.

Enligt räddningstjänsten är det mest troliga att bränderna startats av gnistor från tåg som passerat. Under dagen har Marcus Almberg flera gånger haft kontakt med räddningstjänsten.

– Gemenskapen är stor här. Vi försöker att hjälpa varandra så gott det går. Det sista jag fick höra var att branden sträckte sig över en mil.

Ersättningsbussar och förseningar

Trafikverket utfärdade tågstopp på sträckan Skövde-Falköping på grund av bränderna. Många resenärer drabbades av förseningar och inställda tåg.

En resenär som SVT Nyheter varit i kontakt med berättar att ett tåg som avgick från Göteborg vid 12-tiden tvingades stanna i Falköping.

”Tåget ska nu backas och åka annan väg.” uppger personen i ett mail.

Det tåget väntades bli över tre timmar sent till slutdestinationen Stockholm.

Vid 15:20 meddelade SJ att man lyckats hitta bussar som ska köra skytteltrafik mellan Skövde och Falköping.  

– De jobbar av alla som står och väntar och förhoppningsvis kan alla ta sig till sina respektive destinationer, säger Morgan Lindström på SJ:s pressjour.

Övriga resenärer kan räkna med förseningar och alternativa resvägar. Enligt SJ:s pressjour gäller resegarantin som vanligt och de hänvisas till bolagets sajt för uppdaterad information om trafikläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.