Lennart Olsson är chef för utbildningsförvaltningen i Lysekils kommun. Foto: SVT/Lysekils kommun

Lärare fick gå – kränkte elev

Uppdaterad
Publicerad

En lärare i Lysekils kommun fick inte förlängt kontrakt efter att ha kränkt en elev. Läraren ska ha sagt att eleven hade fel på hjärnan.

– Det är tvärtemot vår värdegrund, säger Lennart Olsson, chef för utbildningsförvaltningen.

Det var i våras som händelsen inträffade i Lysekils kommun. En lärare på en låg– och mellanstadieskola sa till en elev inför hela klassen ”antingen har du väldigt dåligt minne eller så är det något fel på din hjärna”. Det skriver Lysekilsposten som var först med nyheten.

Skolan agerade direkt till följd av händelsen genom att kalla vårdnadshavare, läraren och arbetslaget till ett möte.

– Det är ett kränkande beteende som läraren haft. Det är tvärtemot vår värdegrund, säger Lennart Olsson, chef för utbildningsförvaltningen i Lysekil.

Flera elever i klassen hörde uttalandet och kunde bekräfta händelsen.

Förlängde inte lärarens kontrakt

Skolan gjorde en utredning i samband med händelsen, och läraren fick omplaceras.

– Det gjorde vi både för eleverna och lärarens skull så att allt gick rättssäkert till. När visstidsanställningen tog slut gick vi skilda vägar, säger Lennart Olsson.

Efter händelsen lämnade vårdnadshavare in en anmälan om kränkning till skolan. I veckan kom beslut från Barn– och elevombudet (BEO) som visade att kränkningen var gjord och att skolan agerat skyndsamt och så som man skulle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.