Lärarmarsch samlade tusental i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 2000 personer samlades i dag för Lärarmarschen i Göteborg. De tågade för en drägligare arbetsmiljö och mot allt tuffare spar- och effektiviseringskrav. De vill att politikerna skall vakna till liv och se deras verklighet.

Lärarmarschen gick från Bältesspännarparken till Gustav Adolfstorg och demonstrationståget sträckte sig över 400 meter när de uppemot 2000 personerna som samlats började gå strax innan klockan 14.00. Även Förskoleupproret deltog i manifestationen.

– Vi marscherar för att uppmärksamma hur tufft det är att jobba som lärare i skolan i dag. Kraven ökar men resurserna ökar inte, vilket gör att vi till slut får en helt omöjlig arbetssituation, säger Mattias Axelsson, gymnasielärare och initiativtagare till Lärarmarschen i Göteborg.

Marscher över hela landet

Motsvarande marscher genomfördes i Stockholm, Malmö, Jönköping, Uppsala och Jokkmokk under lördagen.

– Jag hoppas att politiken vaknar upp och förstår vad de måste göra för att förändra den situation som skolan hamnat i, säger Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.