”Vi är väldigt oroliga för situationen”, säger Joachim Svärd, en av lärarna. Foto: SVT

Personalens larm: Låt inte skolan bli kaos igen

Publicerad

I ett öppet brev slår personalen på Nytorpsskolan i Göteborg larm. Skolan har tidigare haft mycket problem, men har lyckats vända den negativa spiralen. Nu vill personalen att ansvariga ska acceptera miljonunderskott.

Nytorpsskolan i Angered, Göteborg, har i flera år kämpat med att skapa trygghet på skolan, vända de låga betygen, och framförallt få lärare och rektorer att stanna kvar.

– Det var som ett krig här när jag kom, berättar nuvarande rektor Else-Marie Hallqvist som började våren 2018. 

När hon sökte sig till skolan hade hon en plan: Den negativt beryktade skolan skulle vända och elevresultaten skulle upp.

Följer planen

När SVT Nyheter Väst pratar med personal, elever och politiker är alla överens: Else-Marie Hallqvist följer planen.

– När hon började slutade lärare hela tiden. Nu slutar ingen och personalen drivs av att vi är på rätt väg, för arbetsbelastningen och arbetsmiljön är fortfarande långt ifrån ideal, säger Joachim Svärd, lärare och lokalt ombud för Lärarförbundet på skolan.

Insatser som krävt miljoner

Tillsammans med personalen har hon infört flera insatser: särskild undervisning, upprustning av skolan, läxhjälp och ett ”husteam” med nära kontakt till eleverna som ska skapa trygghet och höja elevnärvaron. Och det har gett resultat. Betygen är på väg upp, våld och stök på skolan minskar och lärarna stannar kvar.

Men insatserna har också krävt extra personal och stora ekonomiska satsningar, vilket lett till att skolans budget spruckit med flera miljoner.

”Sjönk som en sten”

Och nu vädjar personalen i brevet till ansvariga att inte stoppa den positiva utvecklingen och att acceptera ett underskott i budgeten.

– Vi har full koll på att man måste hålla budget, men det förutsätter att man har något som fungerar. Den här skolan var såpass dysfunktionell och flöt inte, den sjönk som en sten, säger Joachim Svärd, som berättar att han själv suttit i en politisk nämnd och vet utmaningarna med budget.

”Måste vara en långsiktig lösning”

Skolkommunalrådet Helene Odenjung (L) säger att hon delar oron.

– Jag förstår dem. Jag är också orolig och uppvaktar skolministern så ofta jag kan om vilka ekonomiska insatser som krävs. Jag tror att staten behöver ta ett mycket större ansvar.

Joachim Svärd och kollegorna tror att skolan kan vara i balans på några år.

– Jag tror att vi behöver 2-3 år till skolan är i balans både vad gäller elevernas resultat och ekonomin. Och när vi väl är där så kanske vi kan betala tillbaka också, men nu går inte det. Det måste vara en långsiktig lösning. I annat fall har man verkligen förstört pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.