Foto: TT

Larm om brister vid Samhall i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Hög arbetsbelastning, uteblivna skyddsronder, dåligt mående och bristande lokaler. Så beskriver ett lokalt skyddsombud situationen för anställda på flera av Samhalls arbetsplatser i Göteborg.

Det här framgår av de handlingar som ombudet för den fackliga organisationen Fastighetsanställdas förbund har skickat in till Arbetsmiljöverket.

Bristerna kvarstår trots att arbetsgivaren haft god tid på sig att se över dem, hävdar ombudet.

Vissa arbetsplatser saknar toalett

”Samhall bryr sig inte om de diagnoser de anställda har utan ger ofta arbetsuppgifter som liknar, eller ibland är samma som de anställda fick sina arbetsskador ifrån. Detta medför stor psykisk stress”, skriver skyddsombudet till Arbetsmiljöverket.

Enligt skrivelsen saknar vissa arbetsplatser till och med toalett.

Enligt arbetsmiljölagen ska en arbetsgivare omgående besvara ett skyddsombuds begäran om åtgärder. Om skyddsombudet inte är nöjd med beskedet kan han eller hon lämna frågan vidare till Arbetsmiljöverket.

Det kan också hända att ett skyddsombud skickar en kopia på begäran till Arbetsmiljöverket för kännedom redan när begäran skickas till arbetsgivaren.

Arbetsgivaren, i det här fallet Samhall i Göteborg, ombeds nu komma med svar och närmare ge sin syn på saken.

SVT Nyheter Väst har sökt företagets distriktschef utan framgång.

Om Samhall

Visa

Samhall är ett statligt ägt bolag med uppdrag att skapa meningsfulla och utvecklande jobb för personer med funktionsnedsättning, eller nedsatt arbetsförmåga.

Företaget har närmare 20 000 anställda på hundratals orter runt om i landet. Arbetsförmedlingen avgör vilka som får anställning.

Samhall, som bildades 1980, redovisar sin verksamhet direkt till regeringens Näringsdepartement.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer