Lärarfacket och Lärarnas riksförbund larmar om arbetssituationen för både elever och personal på skolorna i Skövde. Foto: TT

Larm om ohälsosam miljö för lärare och elever i Skövde

Publicerad

Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund larmar om att årsvisa effektiviseringskrav på skolorna i Skövde lett till en ohälsosam arbetsmiljö för både skolpersonal och elever.

Arbetsmiljöverket har fått in ett larm från Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund angående arbetsmiljön för skolpersonal och elever i Skövde.

Facken skriver till Arbetsmiljöverket att de bland annat har sett ett ökat antal sjukskrivningar, ökat antal situationer av hot och våld och ökad arbetsbelastning och arbetsrelaterad stress.

”Årsvisa effektiviseringskrav och tilldelning av resurser som inte är anpassade till verksamhetens omfattning och krav, har skapat en arbetsmiljö som är ohälsosam för såväl lärare, barn/elever, skolledare eller övriga personalgrupper i verksamheten” skriver Lärarnas riksförbund i en skrivelse till Skövde kommun.

Inte nöjda med kommunens svar

Kommunen har svarat facken med att man kommer arbeta systematiskt med att komma tillrätta med problemen, bland annat genom att undersöka arbetsmiljön utifrån identifierade brister, riskbedöma eventuella risker samt upprätta handlingsplan och vidta åtgärder.

Facken anser inte att kommunens åtgärdsförslag är tillfredsställande och har därför vänt sig till Arbetsmiljöverket med begäran om ett föreläggande eller förbud.

”Svaret saknar åtgärder för att åtgärda de identifierade bristerna i arbetsmiljön”, skriver facken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.