Skogsbranden på Halleberg i Vargön är släckt

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 12:40 på torsdagen fick räddningstjänsten larm om en misstänkt skogsbrand på Halleberg. Två timmar senare brann ett 7000 kvadratmeter stort område i naturreservatet.

– Vi håller på att dra slang fram till brandplatsen nu, sa Benny Gustavsson, räddningschef i beredskap på Norra Älvsborgs Räddningtjänstförbund vid klockan 13:15.

Brandflyget har gett räddningstjänsten en bild av hur stor branden är.

– Det rör sig om ett område på 100 gånger 70 meter. Brandflyget rapporterade att det lugnade sig något när vi började lägga på vattnet, men vi har problem med vattenresurserna, säger Benny Gustavsson.

Vattenbrist en utmaning

En tankbil från Trollhättan är på väg med vatten. Enligt räddningstjänsten är brandrisken som störst på eftermiddagen, när solen varit framme och värmt upp marken och det börjat blåsa.

Läget är ansträngt eftersom räddningstjänsten i Lilla Edet har fått larm om brand i den egna kommunen och därför inte kan erbjuda förstärkning.

– Det är lite haussat just för tillfället, men vi kämpar på, säger Benny Gustavsson.

Osannolikt att branden sprider sig till samhället

Branden är på bergets sydvästra hörn, nära Vargöns samhälle, men att den skulle sprida sig ner till samhället bedömer räddningstjänsten som osannolikt.

Vid halv tre hade två tankbilar med vatten anlänt till platsen och räddningstjänsten arbetade vidare.

– Vi har ingen vattenbrist just nu, och håller på att omringa branden, säger Benny Gustavsson.

Vid klockan 20 på torsdagskvällen kunde Räddningstjänsten bekräfta att branden är helt släckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.