En lastbil skenade på E20 under måndagseftermiddagen. Foto: Foto: Johan Sjöström

Lastbilschaufför döms för grovt falsklarm

Uppdaterad
Publicerad

Den dramatiska händelsen på E20 har resulterat i en fällande dom. Lastbilschauffören som larmade om en ”skenande” lastbil döms till samhällstjänst för grovt falsklarm.

Larmet om en skenande lastbil på E20 i maj 2019 ledde till att en stor räddningsinsats drogs igång. Lastbilschauffören påstod under larmsamtalet att varken bromspedalen eller parkeringsbromsen fungerade.

Ett stort antal poliser, bland annat en polishelikopter, arbetade med att bana fri väg för lastbilen och hindra övrig trafik. En polis som deltog i insatsen beskriver händelsen som ”exceptionell”.

Föraren: ”Jättekonstigt”

Men när lastbilen till slut stannade och senare undersöktes av tekniker konstaterades det att samtliga system fungerade utan anmärkning. Den dömde mannen säger till Göteborg tingsrätt att han tycker det är ”jättekonstigt” att man inte hittat några fel på lastbilen i efterhand.

Den dömde mannen har vid flera tidigare tillfällen anmält fel på lastbilen, men några fel hittades aldrig. Vid ett tillfälle larmade mannen om brand i lastbilens front, men vid undersökning fanns inga tecken på brand.

Kostnad för polisen: 90 000

Tingrätten bedömer det falska larmet som ett grovt brott, med hänsyn till den storlek på den stora räddningsinsats som det resulterade i. Kostnaderna för polisregion Väst beräknas till över 90 000 kronor. Mannen döms också för hastighetsöverträdelse.

Mannen döms till villkorlig dom med samhällstjänst 160 timmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer