Håkan Klingborg är gruppchef för trafikpolisen i Göteborg. Den 10 december gjorde hans kollegor en kontroll av en lastbilschaufför som var trött. Foto: Privat

Lastbilschaufför fast i kontroll – hade sovit fem timmar på tre dygn

Uppdaterad
Publicerad

Ett åkeri i Sverige har enligt polisen åkt på sanktioner på 659 500 kronor efter att en förare åkt fast i en kontroll i Västsverige.
– Vi hade fått in ett tips om ett oseriöst åkeri i somras. Nu kunde vi se att det stämde, säger Håkan Klingborg, gruppchef för trafikpolisen i väst.

Efter ett tips från allmänheten kunde trafikpolisen i väst den 10 december stanna en lastbil från ett åkeri som ryktades fuska med åktider.

Tipset visade sig stämma. Färdskrivaren i lastbilen visade att chauffören kört cirka 120 mil per dygn och sovit cirka fem timmar på tre dygn.

– Han satt och nickade till under förhöret med mina kollegor, säger Håkan Klingborg.

Fick maxbot: 10 000 kronor

När polisen kontrollerade färdskrivaren förstod man att föraren hade använt två förarkort. Det betyder att chauffören på något sätt har tillförskansat sig en annan chaufförs körkort. Men hur sådant kan få gå till vill inte Håkan Klingborg säga.

– Utan att gå in närmare på hur vi ser sådant kan vi dra sådana slutsatser. Så båda förarkorten är beslagtagna av polisen, säger Håkan Klingborg.

Förutom beslagtagna förarkort fick chauffören en ordningsbot på plats; 10 000 kronor blev summan för ett antal olika förseelser. Det är maxbeloppet för en ordningsbot.

En sanktion är även utförd på det svensk-baserade åkeriet på 659 500 kronor. Eftersom åkeriet är baserat i Sverige kan fordonen fortsätta att köra på vägarna. Annat är det för utländska åkerier som kan få körförbud på direkten. Hur stor lastbilen var eller hur stort åkeriet är kan inte Håkan Klingberg säga. Men sanktionssumman är stor, menar han.

– Jag kan inte erinra mig att vi någonsin har skrivit en sådan stor sanktion.

Monica Näslund, pressansvarig på Transportstyrelsen, bekräftar att ärendet kommit in till myndigheten. Även hon berättar att det handlar om ovanligt höga sanktioner mot ett åkeri.

– Det är bland de högsta som vi har fått av polisen någonsin. Det är tveklöst så, säger hon.

Inte många tips från allmänheten

Tipset kom in till polisen efter att man gjort ett inlägg på Facebook i mitten av augusti. Det gav alltså resultat.

Hur mycket använder ni tips från allmänheten för att få fast oseriösa åkerier?

– Inte så mycket, ofta är det tips utan substans. Men just detta tips kom in från en person som vi ansåg vara mycket tillförlitlig och som hjälpt oss förut, säger Håkan Klingborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer