Foto: SVT

Lätt att få tag på falska id-handlingar

Uppdaterad
Publicerad

En timme, längre tog det inte för vår reporter för att komma i kontakt med en säljare av falska svenska id-handlingar på nätet.
En marknad där omfattningen är oklar, och där polisen säger att de ligger efter.

Diskussionen om svenska id-handlingar är högaktuell. Våra gränser kontrolleras allt mer och regeringen inför utökade id-kontroller på bussar, tåg och färjor.

Men det förekommer också en annan marknad där falska id-handlingar kan användas – id-kapningar. Gärningsmän köper saker i ditt namn, och hämtar sedan ut det i butik. Allt med ett förfalskat id-kort med deras foto, men med dina uppgifter.

Bara några klick bort

En omfattande brottslighet som bland annat visade sig tidigare i år när polisen sprängde en fabrik i Stockholm. Där tillverkade man förfalskade körkort, id-kort och pass.

– Vi ser just nu att det på marknaden finns allt från den enklaste urkunden som man kan sätta ihop själv med en skrivare, till ganska avancerade urkunder som kräver lite mer resurser, säger Niclas Larsen, gruppchef på polisens nationella bedrägericenter.

Men som med många andra marknader har även internet blivit en säljplats. Där finns svenska id-handlingar till salu, bara några klick bort.

Testar Darknet

Det handlar om det som vanligtvis kallas för det mörka internet – Darknet. En samling hemsidor som man inte kommer åt via en vanlig webbläsare. Där kryllar det av marknadsplatser där både säljare och köpare kan vara helt anonyma. Här säljs det bland annat narkotika, piratkopior och receptbelagda läkemedel.

Enligt tysk och fransk media är det också här som man tror att gärningsmännen bakom terrorattacken i Paris tidigare i år köpte sina vapen.

Men här finns nu också falska svenska id-handlingar.

Kostar 650 euro

Vi bestämmer oss för att försöka koppla upp oss på Darknet för att ta del vilket utbud som finns. Med hjälp av en specifik webbläsare, där man blir anonymiserad, kommer vi åt marknadsplatserna på det mörka internetet.

Till slut hittar vi en säljare av falska pass, körkort och id-kort. Efter dryga timmen får vi kontakt och ett mejl skrivet på engelska med signaturen FPS.

”Yes, we provide Swedish passport with driver's license and require 650 Euro for one set.”

Säljaren vill ha namnuppgifter och ett foto för att kunna göra ett pass eller körkort. För upp till någon tusenlapp extra kan vi även få förfalskade visumstämplar i passet. Allt för att öka trovärdigheten.

Allt lovas levereras inom någon vecka, fraktfritt via post till valfri adress.

– Det känns mer eller mindre hårresande. Det här är inte bra och som polis så känns det inte helt tillfredsställande. Man blir lite chockad när man ser det här faktiskt, säger Niclas Larsen när han får se hur enkelt och öppet försäljningen sker på Darknet.

Hur bra koll känner ni att ni har på just Darknet?

– Jag måste nog säga att vi är lite begränsade i vår spaning mot det som är Darknet. Vi ligger lite efter på just internetspaningen.

Ingen statistik

Det här kan vara brottslighet som inte ens begås i Sverige utan sker i ett annat land och då är det enligt polisen en annan problematik då det kan handla om samarbete mellan olika länder och åklagarmyndigheter.

– Det skulle i och för sig gå men det tar längre tid och tar mer resurser, säger Niclas Larsen.

Hur vanligt det är att falska svenska pass, körkort och id-kort köps via Darknet och levereras med posten är svårt att svara på.

Någon detaljerad statistik från polisen finns inte och gränspolisen i Västra Götaland letar inte aktivt efter falska handlingar i sitt arbete, utan agerar bara efter tips.

Likadant är det med Tullverket. När SVT Nyheter Väst vill intervjua representanter från Tullverket får vi nej. Myndigheten vill inte ställa upp och skriver i ett sms att: ”Det ingår inte i Tullverkets uppdrag att kontrollera falska id-handlingar. Vi tittar inte efter det i våra flöden och för heller ingen statistik”.

Betalar i bitcoin

Det gör att säljaren som vi kommit i kontakt med löper liten risk att bli tagen av svensk polis.

Eftersom allt sker i Darknet vet ingen vem säljaren är, om det är en eller flera personer, eller från vilket land brottet genomförs. Alla transaktioner görs dessutom med den anonyma internetvalutan bitcoin.

Det är det här som kan utnyttjas genom Darknet. Om polisen inte har någon information om vem eller var ett brott sker, blir det svårare att agera.

– Vi har andra inkommande ärenden där vi har kända gärningsmän med stora belopp. Att då sätta upp internetspaning tar mycket resurser och tid samtidigt som andra medborgare sitter hemma och har blivit utsatta för brott och vill ha snabba resultat. Det är en prioriteringsfråga, säger Niclas Larsen.

En del av internet som nås med en specifik webbläsare. Vid användandet av webbläsaren är man anonym och kan komma in på de hemsidor som har ändelsen ”.onion.” Där finns marknadsplatser som säljer allt från narkotika, vapen till piratkopierade klockor. Här finns också medborgare från begränsade demokratier då de anonymt kan yttra sig fritt och berätta om vad som sker i tlll exempel en diktatur.

Bitcoin är en internetvaluta som används som en transaktionsmetod vid internationell handel. Går att köpa och sälja anonymt och används inom Darknet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.