Det är enkelt för minderåriga att köpa e-cigaretter på nätet. Det visar en granskning som Länsstyrelsen gjort. Foto: SVT

Lätt för minderåriga att köpa e-cigaretter på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Det är enkelt för minderåriga att köpa e-cigaretter på nätet. Det visar en granskning som Länsstyrelsen gjort.

Sedan i somras ska all försäljning av elektroniska cigaretter, så kallade e-cigaretter, i Sverige anmälas till kommunen och e-cigaretter får bara säljas till personer som fyllt 18 år. På försäljningsstället ska det finnas en tydlig skylt med information om åldersgränsen och säljaren måste alltid ta reda på köparens ålder.

– I den fysiska handeln i till exempel affärer är de bra på att kontrollera legitimation, men när det gäller handeln av e-cigaretter på nätet så verkar kontrollerna inte fungera, säger Miia Vuolama, tillsynshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland, till SVT Nyheter Väst.

Innehåller nikotin

E-cigaretter har ett batteri som driver en förångare och marknadsförs som ett säkrare alternativ i till tobaksrökning. I toppen av den ofta cigarettformade metallhylsan häller man i en vätska som kallas e-vätska eller e-juice. Värmen från förångaren omvandlar vätskan till ånga som användaren andas in via munstycket. E-vätskan består ofta av bland annat nikotin, propylenglykol och smakämnen.

– Vi är bekymrade eftersom ungdomar tycker det är häftigt och provar av nyfikenhet. E-cigaretter innehåller nikotin och kan därför vara en inkörsport till vanligt tobaksbruk, säger Miia Vuolama.

Länsstyrelsen har gjort en undersökning och kommit fram till att det finns 30 nätbutiker som säljer e-cigaretter på den svenska marknaden och har också granskat rutinerna för ålderskontroll.

Vill ha vägledning

– Granskningen visar att det är enkelt för minderåriga att beställa e-cigaretter på nätet. Näthandlarna måste skaffa sig fungerande rutiner för personnummerkontroll och personligt utlämnande, säger Miia Vuolama.

Enligt henne ska den som bedriver handel på nätet anmäla det till den kommun som de har sitt företag eller sitt lager i, men det har bara 67 procent av de svenska näthandelsföretagen gjort.

– Det är ett problem och nu har vi vänt oss till vår centrala tillsynsmyndighet, folkhälsomyndigheten, för att få tillsynsvägledning så vi kan ge kommunerna råd i hur de ska hantera frågan, säger Miia Vuolama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.