Foto: SVT

Ledningsgruppen fick stöd för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket ledningsstöd är det rimligt att en kommunal vd köper åt sig själv för medborgarnas pengar? Västnytt avslöjar hur P-bolagets vd satsat miljonbelopp på konsulter för att agera bollplank och telefonjour för ledningen.

Maria Stenström är vd på kommunala P-bolaget och har sedan hon blev chef 2009 genomfört stora förändringar i bolaget. Till sin hjälp har hon haft två konsultbolag – en advokatbyrå vid namn Gärde Wesslau och ett så kallat managementbolag som heter Indea AB. Båda dessa bolag tar bra betalt för sina tjänster. Timpengen för deras konsluter ligger ofta på 1 800 kronor och under de tre år som Maria Stenström varit vd  har P-bolaget betalat över sex miljoner kronor till de här två bolagen.

Av dessa pengar har ungefär 2,5 miljoner gått till ledarstöd för Maria Stenström och hennes närmaste kollegor. Stenström själv hymlar inte med att hon har varit flitig med att använda konsulterna som ”telefonjour” och ”bollplank”.

P-bolag Göteborg

– Jag har använt konsulterna som bollplank vid mängder av tillfällen. Det kan vara affärsuppgörelser, hur vi ska utveckla affärer. Det är mycket den typen av bedömningar, det är en marknadskompetens som vi inte har haft i bolaget och kanske inte heller behövt tidigare.

Varför behöver man konsulter som bollplank och telefonjour i sådana frågor som man kan tycka att en VD ska kunna ta ställning till själv?

– Det handlar om mycket om att få en trygghet i att man fattar rätt beslut. Det är inte bra att sitta utan omvärldsinput. Det är en trygghet för mig och min styrelse, så att jag fattar balanserade beslut.

Trots sitt uppdrag som verkställande direktör, med en månadslön från kommunen på 81 300 kronor, så upplever alltså Maria Stenström att det har varit berättigat att under lång tid använda konsulter för att stötta henne i beslutsfattandet. Detta är även något som Parkeringsbolaget styrelse ställer sig bakom, trots att man inte kan säga hur stora summor som P-bolaget lagt ut på ledningsstöd under Maria Stenströms tid som vd.

– När vi jämför det med andra utgifter i bolagets stora, stora omsättning så har vi inte reagerat på att det har varit något orimligt, säger P-bolagets styrelseordförande Elisabeth Undén (MP).

Bo Rothstein är professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet och han regerar starkt på att en kommunal styrelse inte har satt någon gräns för hur mycket kommunala medel som ett bolags vd får lov att använda för personligt stöd:

– Styrelsen skall ha koll på det, det är ytterst skattebetalarnas pengar och inte parkeringsbolagets. I slutändan hade ju den här verkställande direktören kunnat åka till Kanarieöarna i ett halvår och låtit konsulterna sköta ledningsansvaret, och då är ju frågan varför man alls ska avlöna en sådan här verkställande direktör, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

P-bolag Göteborg

Mer i ämnet