Joakim Lamotte och Leila Ali Elmi (MP) Foto: SVT / Fredrik Hjerling / Miljöpartiet

Leila Ali Elmi (MP) delade hatinlägg på Facebook

Publicerad

I ett hätskt inlägg på Facebook går en kvinna till hård attack mot journalisten Joakim Lamotte med bland annat okvädesord som ”kukhuvud”, ”parasit” och ”jävla as”. Inlägget delades av Miljöpartiets stjärnskott från Hammarkullen, Leila Ali Elmi med orden: ”Det bästa jag sett på länge”.

I ett hätskt inlägg på Facebook går en kvinna till angrepp mot journalisten Joakim Lamotte med orden ”rasist”, ”kukhuvud”, ”skadedjur” och ”mansäckel” samt att hon tycker synd om Lamottes barn.

Inlägget delades av Miljöpartiets Leila Ali Elmi med orden: Det bästa jag sett på länge.

– Om en riksdagspolitiker tycker det är det bästa hon har sett börjar man ju undra hur det står till med värdegrunden hos den personen, säger Joakim Lamotte.

Intressant inlägg

Ali Elmi har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna för att ha lyckats ta sig in i riksdagen med 1 467 personröster och blivit första somaliska kvinnan att knipa en riksdagsplats.

Hon vill inte ställa upp på en intervju, men skrev en kommentar till kritiken på sin egen Facebook-sida: Jag delade en länk. So what, det var ett intressant inlägg i en viktig debatt. Inlägget har sedan dess redigerats och uttrycket ”so what” har försvunnit.

– Om hon tycker att det där inlägget är ”intressant” undrar jag ju hur hon drar sina slutsatser i de politiska diskussionerna. Hon får gärna kritisera mig, det är det många som gör. Men att sprida sådan där dynga... det tycker jag politiker ska hålla sig för goda för, säger Joakim Lamotte.

”Ångrar att jag delade klippet”

Leila Ali Elmi skriver i ett mejl till SVT Nyheter Väst att hon på grund av praktiska skäl inte har möjlighet att ställa upp på en muntlig intervju, men att hon nu ångrar att hon delade inlägget.

”Jag delade inlägget för ett drygt år sen och det var fel av mig, det är ett klipp som innehåller ett olämpligt språkbruk. Det är inte ord jag står bakom. För att tydliggöra det har jag tagit avstånd från det vilket jag även skrivit på min Facebook.”

Du skrev: det var det bästa jag sett på länge, tycker du det fortfarande idag?

”Nej. Jag har nu tittat på filmen igen och reflekterat över innehållet och insett att språkbruket i filmen inte är bra.

I ditt första svar skrev du: so what… varför skrev du så?

”Jag redigerade mitt inlägg tidigare idag för att jag tyckte det var viktigt att förtydliga att jag inte står bakom det hårda språkbruk som riktats mot Lamotte.”

Hur ställer sig Miljöpartiet till att en riksdagspolitiker delar ett klipp med sådant innehåll?

”Det var ett klipp jag delade för ett år sedan. Varken mitt parti eller jag står bakom innehållet i klippet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer