Foto: SVT

Lena Palmén (S) lämnar politiska uppdrag i Borås – i protest

Publicerad

Hon har vittnat om en tystnadskultur inom Socialdemokraterna i Borås. 2016 lämnade Lena Palmén posten som kommunalråd. Nu lämnar hon även sina övriga politiska uppdrag i staden.
Orsaken ska vara att hon motsätter sig hur partiet i stort har hanterat den interna kritiken.
– Det är sorgligt rakt igenom. Det finns ingen vinnare i det här. Jag hade önskat att jag hade sluppit, säger hon.

Lena Palmén lämnar nu både partidistriktet och de två politiska uppdrag hon har i Borås. Något som Borås tidning rapporterade om först.

Det är uppdrag i Borås TME och Akademiplatsen AB som hon lämnar i protest, men hon kommer fortsätta vara medlem hos Socialdemokraterna i en annan kommun, enligt Borås tidning.

2016 valde hon att hoppa av som kommunalråd i Borås, en post hon haft sedan 2006.

Anledningen då var, enligt en kommentar till Borås Tidning, att hon ville låta nästa kommunalråd ta över och sätta sin prägel på stadens utveckling.

Kritiken har utretts internt

Det har blåst starka vindar kring Socialdemokraterna i Borås det senaste året.

– Jag känner en frustration att man inte tagit det på större allvar. Vi är många personer att vi inte blivit trodda. Det är i alla fall så partiet har agerat. Det är ju att skydda de som är på toppen, säger Lena Palmén till SVT Nyheter Väst.

”Tystnadskultur” och ”toppstyrning” är begrepp som har använts för att beskriva hur partiet styrs i Borås stad. Uppgifterna kommer från en rad artiklar i Borås Tidning.

Distriktsstyrelsen för Socialdemokraterna i Älvsborg södra valde i juni att hålla ett extrainsatt möte i juni för att komma till rätta med problemen.

”Många känner inte igen sig”

SVT Nyheter Väst har tidigare sökt både kommunstyrelsens ordförande i Borås Ulf Olsson och riksdagsledamoten Petter Löberg men då ville de inte svara på frågor utan hänvisade till Ylva Lengberg i kommunstyrelsen och även i Borås arbetskommuns styrelse, till Per Carlsson (S), ordförande Arbetarekommunen i Borås.

– Det är många som inte känner igen sig i den bild som målas upp i Borås tidning. På de möten vi har haft har det funnits fullt förtroende för de förtroendevalda. Men om det finns några som upplever det på det sätt som det beskrivs så måste man ta det på allvar och lyfta på de stenar som behöver lyftas på, sa Ylva Lengberg till SVT Väst 12 juni i år.

– Vi har ju jobbat väldigt mycket med frågor som rör organisationsutveckling och vilka steg vi ska ta framåt, säger Per Carlsson (S), ordförande Arbetarekommunen i Borås. – Det har varit en väldigt intensiv sommar så att påstå att vi inte har tagit problemen på allvar, och det som har tyckts om oss, det tycker jag är felaktigt.

Fått stöd

Lena Palmén säger till Borås Tidning att hon har mött mycket stöd efter att hon berättat om vad hon upplever som problem inom partiet. I tidningen har hon inte varit den enda som riktat liknande kritik.

– Det fanns en bra möjlighet att backa och göra annorlunda efter alla vittnesmål. Att metoderna som används inte är ok, säger Lena Palmén till SVT Nyheter Väst.

Hur skulle du vilja att partiet hanterat det här?

– Framför allt att man med mer ödmjukhet sa att uppenbart har vi ett problem. Det har man inte gjort. Det behövs nya friska ögon som tar tag i arbetet med strukturer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer