Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se i klippet ovan hur laxen försöker förgäves ta sig vidare vid kraftverket i Hillefors. Foto: Martin Falklind

Lerumsbor vill ha fri väg för laxen: ”Öppna luckorna”

Uppdaterad
Publicerad

2013 byggdes en uppskattad fiskväg i Säveån vid Hedefors i Lerums kommun. Kostnad: 43 miljoner. Men bara någon kilometer uppströms blir det stopp igen vid kraftverket i Hillefors. Och nu kämpar sportfiskarna för att luckorna ska öppnas kort tid två gånger per år.

I sju år har laxar och exempelvis ålar förgäves försökt ta sig förbi i Hillefors för att ta sig vidare till lugnare vatten upp mot Floda. Men förgäves. En del laxar kämpar till döds. Ett medborgarförslag till Lerums kommun och Lerum Energi vill att man nu öppnar luckorna en kort tid på hösten och våren.

– Vi vill att de öppnar luckorna helt och hållet, annars blir det för strömt, säger Kristian Pedersen, fiskvårdare och initiativtagare fiskväg Hillefors.

– De säger att det kostar pengar att göra en undersökning för att se om marken uppströms om kraftverket klarar att man öppnar luckorna. Men det är ju betydligt billigare än att bygga en vattenväg som man gjort vid Hedefors.

Omfattande undersökning

Lerum Energi hoppas på en mer permanent lösning 2028, och menar att det krävs en omfattande undersökning om man ska öppna luckorna helt och hållet.

Banvallen ligger i närheten av Säveån, och den kan kommas att påverkas när vattnet i ån sänks. Lerum Energi menar att de inte vågar ta det ansvaret. Kostnaden för bara undersökningen kan bli en halv miljon kronor.

Vattendom från 1997

Kristian Pedersen, menar att domen från Vattendomstolen i Vänersborgs Tingsrätt 1997 klart och tydligt ålägger Lerum Energi att bygga en vattenväg för alla fiskarter, men Lerums Energi menar något helt annat:

– Det stämmer att det finns en dom, men den är inte för lax utan för öring. Och jag vet ingen som är intresserad av en fiskväg för öring, säger Mats Jakobsson, vd Lerum Energi.

I klippet ovan ser du hur det ser ut för laxarna när de simmar vid Hillefors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer