Den dömde i Hovrätten. Foto: TT

Libanon vägrar lämna ut dömd trippelmördare

Uppdaterad
Publicerad

En av de två bröder som dömts för trippelmordet i Uddevalla kommer fortsatt att vara på fri fot. Han har varit på flykt i Libanon sedan mitten av januari och nu meddelar polisen att libanesiska myndigheter vägrar lämna ut honom.

Två bröder dömdes till livstids fängelse för det brutala trippelmordet i Uddevalla förra året. Men en av bröderna, som först friats i tingsrätten, flydde landet innan sin hovrättsdom.

Under sin tid på flykt har mannen blivit libanesisk medborgare, vilket åklagaren Per-Erik Rinsell berättar för SVT Nyheter Väst. Och landet har som policy att inte lämna ut sina egna medborgare.

– Det är inget mer vi kan göra nu. Det enda är att hoppas att han kommer hem frivilligt, säger Sten-Rune Timmersjö, gruppchef Grova brott Fyrbodal till SVT Nyheter Väst.

– Men att de inte lämnar ut sina egna medborgare är i och för sig inget ovanligt.

Det var inför den sista rättegångsdagen, i januari i år, som mannen försvann. Enligt polisen lämnade han Sverige någon gång den 8 eller 9 januari och tog sig via Turkiet till Libanon.

Hovrätten ändrade domen

Han efterlystes av internationella polisen Interpol som skött kontakten med libanesiska myndigheter, och trots Libanons beslut är han fortfarande betraktad som efterlyst.

Det var i mars 2015 som två män i 20-årsåldern och en 18-årig kvinna hittades ihjälskjutna vid en bil i Uddevalla. Dagen efter kunde polisen gripa två bröder som åtalades för de brutala dödsskjutningarna. Den äldre brodern dömdes till livstids fängelse i tingsrätten medan den yngre brodern friades.

I hovrätten ändrades den yngre broderns dom och också han dömdes till livstids fängelse. Men då hade han redan flytt landet.

2015

7 mars: Två män i 20-årsåldern och en 18-årig kvinna hittas döda vid en gata i Uddevalla. De har blivit ihjälskjutna under natten.

8 mars: Polisen slår till mot en lägenhet i Uddevalla, där en man grips. Strax senare grips hans bror. Båda anhålls som misstänkta för mord, och häktas efter några dagar.

23 mars: En 21-årig man grips, misstänkt för medhjälp till mord.

21 augusti: Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell väcker åtal vid Uddevalla tingsrätt.

4 september: Rättegången inleds i en säkerhetssal i Göteborg. Det blev stökigt flera gånger under förhandlingarna. Offrens anhöriga skrek åt de åtalade.

28 september: Tingsrätten dömer den äldre av bröderna till livstids fängelse. Den yngre frias.

2016

29 januari: Hovrätten dömer båda bröderna till livstids fängelse.

3 februari: Högsta domstolen beslutar att inte pröva fallet.

Källa: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trippelmordet i Uddevalla

Mer i ämnet