Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör svaren från Amanda Larsson på förskoleförvaltningen i Göteborg och Roger Haddad (L), skolpolitisk talesperson

Dagmamma bodde med terrordömd man – detta har hänt efter SVT:s avslöjande

Publicerad

Efter SVT:s avslöjande om en privat dagmamma som bodde med en terrordömd man så finns det fortfarande ingen lag på plats som gör det möjligt att granska dagbarnvårdare.

Nu kräver Liberalerna besked från utbildningsministern i en interpellation i riksdagen.

Samtidigt står Göteborgs kommun bakbundna att agera mot den aktuella dagbarnvårdaren.

I klippet ovan hör du Liberalernas förslag till lagskärpningar samt kommunens svar på frågan: Vad har ni gjort sedan SVT:s avslöjande?

En utredning presenterade lagförslag för ett år sedan, men nu har Liberalerna tappat tålamodet. På tisdag är interpellationen inplanerad att tas upp i riksdagen.

Kommunen har fortfarande inte kunnat agera mot den dagmamma som bodde med en terrordömd man.

Nuvarande lagstiftning gör det möjligt för kommunen att granska verksamheten, alltså bland annat lokaler, mat och om personal finns på plats. Men de får inte titta närmare på personerna som håller i verksamheten.

Pandemi och regeringskris

Utbildningsminister Anna Ekström (S) svarar att det är oklart när ett förslag kan läggas på grund av misstroendeförklaringen mot statsminister Stefan Löfven.

”För mig har det varit viktigt att skapa bättre regler kring pedagogisk omsorg och att det kommer på plats så snabbt som möjligt. Pandemin har gjort att vi har behövt prioritera hårt, men mina förhoppningar var ändå att vi skulle kunna komma fram med skarpa förslag inom kort”, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett mejl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer