Liberalernas skolpolitiske talesperson Roger Haddad skulle helst se att Römosseskolan stängdes, och tycker att Skolinspektionen borde tagit i med hårdhandskarna. Foto: Privat

Liberalerna: ”Skolinspektionen måste sätta stopp för Römosseskolan”

Uppdaterad
Publicerad
Römosseskolan har haft könsseparerade lektioner i 22 år, avslöjade SVT Nyheter Väst. Det fick Liberalernas skolpolitiske talesperson att se rött.
– Jag trodde inte mina ögon och öron, säger han och kräver att Skolinspektionen agerar hårdare i den här typen av ärenden.

– Att Römosseskolan fått hålla på så här visar att både skolpolitiken och regelverket har havererat, säger Roger Haddad.

Att den muslimska friskolan kunnat fortsätta som om ingenting hänt, trots alla granskningar och påpekanden, tycker han är direkt provocerande.

– Jag är ledamot i Skolinspektionens insynsråd sedan ett år tillbaka och jag menar att inspektionen måste visa musklerna och använda lagen tuffare och hårdare för att få stopp på den här typen av skolor.

Alltför försiktig

Roger Haddad tycker att Skolinspektionen haft en alltför försiktig tillämpning av regelverket. Detta, menar han visade sig senast med beslutet att ge Römosseskolan tillstånd att utvidga sin verksamhet i Vetenskapsskolans gamla lokaler.

– Jag ställer mig inte alls bakom det. Där kräver jag från Liberalernas sida att de gamla tillstånden ska kunna återkallas om de inte används inom ett till två år. Här har det ju gått fem år! Under tiden har Römosseskolan fått ny kritik och nya förelägganden. Då ska man kunna dra in tillståndet, säger han och tillägger att lagen kan behöva ändras för att möjliggöra det.

Könsuppdelad skola

Skolinspektionen har inte haft möjlighet att agera mot könsuppdelade lektioner förrän för två år sedan, då regelverket ändrades. Men i mars förra året krävde inspektionen att skolan upphörde med könsseparerad undervisning. Vid en uppföljande kontroll i våras visade det sig att pojkar och flickor fortfarande hölls isär vid lektioner i idrott, musik, slöjd och bild.

Därmed, menar Roger Haddad, hade skolan förbrukat sin rätt att fortsätta som skola.

– Barn ska inte utsättas för den här typen av miljöer med religiös indoktrinering, säger han bestämt.

Hör Frida Eek, föredragande jurist på Skolinspektionen, i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skolinspektionen förklarar att man inte har kunnat sätta ner foten mot skolan som haft könsuppdelade lektioner sedan starten för över 20 år sedan. Foto: SVT Nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer