Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liberalerna vill sänka kommunalskatten i Göteborg Foto: Anna Adersjö/SVT

Liberalerna vill sänka kommunalskatten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Liberalerna i Göteborg vill sänka den kommunala skatten. Kistorna är enligt kommunalrådet Axel Darvik proppfulla, och ger utrymme för att sänka kommunalskatten med en krona per intjänad hundralapp.

I kliippet ovan kan du höra Axel Darvik om de nya förslagen.

En hög inflation och räntehöjningar innebär allt lägre köpkraft för göteborgarna. Alltså mindre kvar i plånboken.

Samtidigt gör Göteborgs Stad stora överskott. Förra året var det 5,4 miljarder, året innan dess 3,3 miljarder och året innan dess 2,4 miljarder. Under den senaste mandatperiodens fyra år har staden gjort en vinst på 13,5 miljarder – det motsvarar 28 500 kronor per vuxen invånare.

– Det här är 28 500 kronor som en göteborgare hade kunnat använda till annat än att betala till en kommunal vinst, säger kommunalrådet Axel Darvik (L).

Rik kommun

Göteborg är en av landets rikaste kommuner, men har samtidigt en hög kommunalskatt: 32,6 procent. Det är inte bara över Sverigesnittet, utan också över alla andra storstadskommuner och kranskommunerna.

– Göteborgarna betalar helt enkelt för mycket i skatt. Vi har stora överskott i kommunens verksamhet samtidigt som avkastningen från de affärsdrivande verksamheterna är för låg. Därför är det dags att lämna återbäring till göteborgarna. Vårt förslag är en skattesänkning med en krona för att öka göteborgarnas köpkraft, säger Axel Darvik.

Ökade satsningar

Den föreslagna skattesänkningen beräknas kosta Göteborg 1,6 mljarder.

Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar är inte imponerad av det liberala utspelet:

– Det här är ett sätt för ett parti som ligger mycket risigt till opinionen att försöka komma med på spelplanen. För att finansiera det här hålet de orsakar kommer de att inleda en stor utförsäljningsvåg och hetsprivatisering, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet