När event som Power Big Meet (bilden från 2016) ställts in ökar risken för spontana samlingar av bilentusiaster i Lidköping. Foto: Conny Sillén/TT

Lidköping stänger torget när folk samlas

Publicerad

På lördag kväll stängs torget i Lidköping åter av. Detta i samband med avslutningen av Rallyquiz, ett event som har alla nödvändiga tillstånd. Orsaken är rädslan för att alltför många ska samlas på samma plats.

Vid ett par helger den senaste månaden har polisen haft problem med spontana, större folksamlingar bestående av bilentusiaster. När stora evenemang som Power Big Meet har ställts in på grund av coronasmittan, har istället ”bilburna spontanträffar” ökat. Detta trots regelverket som säger att allmänna sammankomster med fler än femtio personer är förbjudna.

Därför stängdes torget av förra lördagen, och likadant blir det nu på nationaldagen klockan 17-04.

Coronapandemin

– Dessa spontanträffar har inga tillstånd och skapar problem både för den allmänna ordningen men även för de lokala näringsidkarna. Vidare bildas stora folksamlingar med ökad risk för smittspridning samt störande ljudnivåer och nedskräpning, säger Dag Stulen, utvecklingsledare vid Lidköpings kommun.

Rännaredagen i Strömstad ställdes in i år. I klippet nedan ser du hur det alternativa firandet var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet