Pär Johnson (L) är en av dem som är kritisk till hur kommunledningen agerade. Foto: VGR/TT

Lidköpingbornas börsras i krisen – 414 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Lidköpings kommun har ovanligt mycket tillgångar i värdepapper – de så kallade Gullspångsaktierna. Men under de senaste veckornas börsras har kommunens fondkapital störtdykt.

Den pågående coronakrisen som drabbar hela samhället har gjort att världens börser rasat, något som har satt spår i Lidköpings kommuns tillgångar. Vid årsskiftet var värdet på de så kallade Gullspångsaktierna värda 2,9 miljarder kronor, men när den senaste uppdateringen kom visade det sig att marknadsvärdet på tillgångarna hade sjunkit med över 400 miljoner kronor, det skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

– När det gäller att hantera de här aktiepengarna så har vi dem placerade. Här gick hanteringen ganska fort när börsen rasade. Det föreslogs att ta ut i likvidita medel, men om börsen hade gått upp med 20 procent, hur hade vi då sått och tagit den diskussionen? säger Jonas Sandström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Coronaviruset i Västsverige

 Jonas Sandström menar att det är viktigt att ha en långsiktig hantering av placeringarna.

– Det är svårt för oss att bedöma den situationen och veta när botten är nådd och det är läge att ta ut. Vi har placerat det i fondförvaltningar. Det är ingenting som kan drabba Lidköpingsborna på något vis, säger Jonas Sandström (S).

”Vi förlorade ett badhus”

Pär Johnson (L) är en av dem som är kritisk till hur kommunledningen agerade, och menar på att en förändring måste ske inom organisationen för att detta inte ska kunna hända igen.

– Jag bad om ett extra möte i början av mars då jag uppmanade kommunledningen att föra över tillgångarna till räntepapper istället eftersom att många signaler tydde på att vi borde säkra pengarna från en trolig börsnedgång, säger han.

Lidköping som har ovanligt mycket tillgångar i värdepapper har en historia av att göra stora uttag för att till stor del kunna egenfinansiera stora projekt i kommunen, bland annat har man finansierat bandyarenan. Varje år använder man även tillångarna för att bland annat bedriva kommunens skolor och omsorg.

– Det fanns ett gemensamt beslut från alla partier om att ta ut 500 miljoner kronor för att kunna egenfinansiera ett helt nytt badhus, men nu förlorade vi nog det badhuset, säger Pär Johnson (L).

Han menar att förlusten kan komma att påverka biljettpriser och inträden i framtiden, men samtidigt att det inte kommer att råda någon nöd på Lidköpingsborna på grund av börsraset.

– Det är synd, nu blev det istället att vi spekulerade bort pengarna då vi chansade på att det inte skulle hända någonting, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet