Både prins William och hertiginnan Kate kommer enligt uppgift att spela i Vasaparken i Stockholm och det kommer också Anders Gidrup att göra tillsammans med femåriga dottern Linnea. Foto: privat/TT

Lidköpingsbo ska lära prinsparet allt om bandy

Uppdaterad
Publicerad

Lidköpingsbon och bandyentusiasten Anders Gidrup har fått de engelska kungligheterna prins William och hertiginnan Kate att nappa på hans idé om att spela bandy i Stockholm under deras statsbesök den 30 januari.

Det är en glad Anders Gidrup som svarar när SVT Nyheter Väst får kontakt med honom via telefon.

– Det är ju helt fantastiskt att prins William och hertiginnan Kate har funnit det här intressant, säger Anders Gidrup, som är medlem i tävlingskommittén för Svenska bandyförbundet.

Det hela började i december då han höll en föreläsning på brittiska ambassaden i Stockholm och fick höra om det kommande statsbesöket i Sverige, vilket Nya Lidköpings tidning var först att rapportera om.

– Jag har via mina olika yrkesroller, inom försvarsmakten och som säkerhetschef inom landsting, haft ett nära samarbete med just England i drygt 20 år och jag har fått många kontakter, säger Anders Gidrup.

Förändrat klimat

Och det var just via sina kontakter som han framförde sin idé med att kungligheterna skulle prova spela bandy under sitt Sverigebesök. På brittiska ambassaden berättade han att bandyn har sitt ursprung i England och drog också historien om när prins Albert stod i mål under en match i England på 1800-talet, en match som drottning Victoria tittade på. Något som de på ambassaden tyckte lät intressant, säger Anders Gidrup.

– Hovet blev också intresserade och jag fick uppdraget att ordna detta vilket är synnerligen hedersamt. Speciellt för svensk bandy att få den här uppmärksamheten.

Tror du att det här kan leda till att bandyn får ett uppsving i England igen?

– Nä, för klimatet är inte som tidigare och isarna håller inte den nivån numera som behövs för bandy.

Anders Gidrup hoppas däremot att det här kommer att gynna svensk bandy och sprida intresset i sporten både nationellt och internationellt.

– Jag hoppas att bandy på sikt kommer att bli en OS-sport. Det är fart och fläkt och bandy är en vacker sport.

Både prins William och hertiginnan Kate kommer enligt uppgift att spela i Vasaparken i Stockholm och det kommer också Anders Gidrup  att göra tillsammans med femåriga dottern Linnea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.