Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Judith Fagrell, kyrkoherde i Sävare församling, säger nej till skolavslutningar i kyrkan. Foto: Bosse Carlqvist/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Lidköpingsprästen som säger nej till skolavslutning i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år med skolavslutning i kyrkan. Nu säger Sävare församling utanför Lidköping nej till de skolor som vill hålla skolavslutning där.
– Kyrkan är Guds hus och ett heligt rum, säger kyrkoherde Judith Fagrell.

Skolavslutning i kyrkan har varit en självklarhet för Vinningaskolan och Salebyskolan utanför Lidköping. Men nu är det slut på den traditionen. Det är kyrkan som satt stopp för det hela eftersom kyrkoherden och kyrkorådet tröttnat på skolans detaljstyrning av ceremonin, vilket Nya Lidköpingstidningen var först med att berätta.

– Jag har hellre femton skolbarn här på påskvandring som vi håller i, än 300 på en skolavslutning där skola och rektor styr innehållet, säger kyrkoherde Judith Fagrell till SVT Nyheter Väst.

Måste vara icke-konfessionell

Skolavslutningen är en del av skolan och därför måste skolan hålla sig till skollagen som föreskriver att skolans verksamhet måste vara ”icke-konfessionell”, alltså att det inte får förekomma religiösa inslag. Men det här har tolkats lite olika av olika skolor och olika församlingar.

– En skolavslutning som hålls i en kyrka kan ju omöjligtvis bli icke-konfessionell eftersom kyrkan är Guds hus och ett heligt rum, säger kyrkoherde Judith Fagrell.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Många har undrat över grunderna för beslutet och flera är ledsna över att en lång tradition nu avslutas.

– Men när de får höra mina motiv brukar folk förstå och många har också uttryckt tacksamhet för att kyrkan tar ställning för att vara kyrka, säger Judith Fagrell.

Camilla Brolin, verksamhetschef för barn och skola i Lidköpings kommun, säger att skolorna hade velat vara i kyrkan eftersom det är en gammal tradition.

– Men vi respekterar församlingens beslut och planerar nu för avslutning på skolgården i stället, säger Camilla Brolin.

SVT rapporterade · Ska kyrkan erbjuda skolavslutningar i icke-religiös anda?

19.37
Hej! 
 
Sävare församling utanför Lidköping har beslutat att säga nej till de skolor som vill hålla skolavslutning i församlingens kyrkor. Prästen Judith Fagrell motiverar beslutet bed att de inte kan låta skolorna bestämma hela innehållet. Vad tycker du? 
20.24
Man kan förstå hur kyrkan tänker. Samtidigt borde de kunna hyra ut den utan att ställa krav tycker jag.
20.28
Nej
20.36
Heder åt Judith Fagrell! Kyrkans uppdrag är att förmedla Gud och det får man inte utplåna för att vara samhället till lags.
20.36
Kyrkan gör helt rätt.
20.36
Ponera motsatsen. Att kyrkan vill komma till skolan och ställa villkor på mottagande och innehåll. Tyvärr måste man nog sära på skola och religion. Kyrkan kan ju ordna en avslutningsgudstjänst med sommarpsalmer och förkunnelse efter skoltid för alla som vill komma.
20.36
Helt rätt. En kyrka är inte en skolaula där skolan kan bestämma innehållet.
20.36
Heder åt pröstenJ
udith Fagrell!! En kristen kyrka är en kristen kyrka.
Vi som är medlemmar i Svenska Kyrkan ä r ese med prästen att Kyrkorummet inte är en profan lokal. Förresten, vad skulle skada med lite kristen medmänsklighet, det finns alldeles för mycket av våldsbejakande extremism i samhället idag!
20.36
Kyrkan hyr ut lokalerna till andra icke-religiösa aktörer eftersom det ofta är en av de större samlingslokalerna som finns. Borde inte vara något konstigt för kyrkan att hyra ut den under skolavslutningar förutsatt att den inte är bokad sen tidigare.
20.36
Nej

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkan som lokal

Mer i ämnet