Det var i juli 2011 som en eller flera gärningsmän krossade glaset till den uppstoppade noshörningen på museet och sågade av hornet. Foto: SVT

Ligan som kan ligga bakom noshörningsdådet

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska polisen har sprängt en liga som stulit föremål för hundratals miljoner kronor. ”Rathkeale Rovers gang” kan enligt Independent ha legat bakom stölden av ett noshörningshorn från Naturhistoriska museet i Göteborg 2011.

– Det är dyrare än guld med noshörningshorn, säger museichefen Hans Peter Dahlgren.

Den brittiska polisen har nystat upp en liga som begått stölder för hundratals miljoner kronor. Ligan som i engelsk press går under namnet ”Rathkeale Rovers gang”, har slagit till mot museum, auktionshallar och privata samlare runtom i Europa och har riktat in sig på noshörningshorn och kinesiska artefakter.

Flera av ligans medlemmar kommer från Rathkeale, ett samhälle som ligger i närheten av staden Limerick på Irland.

Enligt tidningen Independent kan ligan ha kommit över föremål till ett värde av 722 miljoner. Gärningsmännen ska ha begått brotten i fler än 15 länder och ligan kopplas enligt tidningen till dådet mot Naturhistoriska museet i Göteborg 2011. Det var i juli 2011 som en eller flera gärningsmän krossade glaset till den uppstoppade noshörningen på museet och sågade av hornet.

– Noshörningshorn värderas till 600.000 kronor kilot och de är ganska tunga. Det är dyrare än guld, säger Hans Peter Dahlgren, museichef på Naturhistoriska museet i Göteborg.

14 personer dömda

Han har själv inte nåtts av informationen att någon dömts för brottet. Och något horn har museet inte fått tillbaka.

– Det enda jag vet är att det är polisanmält sedan tidigare. Men det är klart man kan misstänka att det hänger ihop, säger han.

På Naturhistoriska museet i Göteborg har man ersatt hornet med ett fejkat.

– Det är så vi gjort. Men det är klart vi aldrig kan ersätta det äkta hornet ordentligt, säger Hans Peter Dahlgren.

Flydde via nödutgång

Redan under 2011 flaggade Europol för att en liga från Irland slog till mot en rad europeiska länder. Och då trodde svenska polisen att ligan låg bakom stölden i Göteborg.

– De måste ha gått direkt upp till salen och så lyfte de bort glaset och började såga. Det andra hornet klarade de inte och när andra besökare började komma stack de genom en nödutgång, sa Ann Strömberg, dåvarande chef för Göteborgs naturhistoriska museum, till DN.

På måndagen gick polisen i Durham i England ut med ett pressmeddelande där man meddelade att totalt 14 personer, många av dem från Irland, dömts för inblandning i två smash and grab-stölder i Storbritannien där värdet av bytet blev över 100 miljoner kronor.

Lönsamma stölder

”Med tanke på de olika värderingar som görs av olika auktionshus är det totala värdet på de föremål de riktat in sig på någonstans mellan 18 och 57 miljoner pund. Det visar hur lönsamt detta varit för gänget” säger kriminalkommissarie Adrian Green från Durhampolisen i ett uttalande.

De inblandade personerna tros vara inblandade i åtskilligt fler stölder, men en stor del av stöldgodset har aldrig återfunnits.

Hur långa straff de dömda personerna får är ännu inte fastställt.

SVT har sökt polisen i Durham för kommentar.

Fakta: Noshörningshorn en lönsam affär

  • SVT rapporterade i höstas att efterfrågan på noshörningshorn formligen exploderat på den asiatiska marknaden.
  • Enligt traditionell kinesisk medicin kan extrakt från noshörningshorn göra alltifrån att bota cancer till att höja potensen.
  • Noshörningen är starkt hotad av utrotning och jakten som bedrivs av tjuvjägare är brutal. Varje dag dödas eller lemlästas flera djur bara i Sydafrika, där de flesta noshörningar lever i dag.
  • Enligt vissa bedömare omsätter handeln med utrotningshotade djur och djurdelar belopp som i dag börjar närma sig knarkhandelns. Man tror även att verksamheten finansierar terrororganisationer i Afrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.