Höga ohälsotal, väldigt hög andel våld i nära relationer och låga skolresultat – problem som Julia Färjhage (C) ser bidrar till det svåra ekonomiska läget för Lilla Edets kommun. Foto: SVT

Lilla Edets ekonomi i botten – kan söka pengar från kommunakuten

Publicerad

Lilla Edets är en av Sveriges mest ekonomiskt utsatta kommuner, i alla fall enligt kriterierna för att kunna söka stöd hos den nya så kallade ”kommunakuten”. Den ska hjälpa kommuner att få ekonomin i balans.  

I klippet hör du kommunstyrelsens ordförande Julia Färjhage (C) om läget i kommunen.  

Ekonomin i Lilla Edet har varit ett bekymmer under flera år. 2019 redovisade kommunen ett negativt resultat på minus femton miljoner kronor och flera av verksamheterna blödde pengar.  

Ett arbete påbörjades med att strypa kostnader och dra in på planerade investeringar. Samtidigt övervägde kommunen att ta lån för att kunna betala ut löner, något som dock aldrig blev verklighet.  

“Går åt rätt håll” 

I årsredovisningen för 2020 syns en mer positiv utveckling. Resultatet på 43,2 miljoner är högre än på många år, mycket tack vare statliga stöd under coronapandemin, men också på grund av ett lyckat omställningsarbete menar Julia Färjhage (C), kommunstyrelsens ordförande. 

– Vi har arbetat både kortsiktigt för att lösa den akuta ekonomiska situationen, och långsiktigt med mer förebyggande åtgärder inom till exempel arbetet mot den psykiska ohälsan i kommunen.  

Inte klart om stödet behövs 

Men soliditeten i kommunen är låg. Under 2020 låg den på minus 10,7 procent vilket innebär att kommunen kan söka ett akutstöd hos den nya kommundelegationen, eller kommunakuten som den också kallas. 

Ansökningar tas emot under nästa år, och totalt handlar det om 250 miljoner kronor årligen som ska delas ut fram till 2024. 

Men Julia Färjhage är inte helt övertygad om att kommunen kommer att ta tillfället i akt och söka mer pengar.  

– Jag anser att vi har gjort mycket av den hemläxan redan, säger hon.  

Delegationen för kommunal ekonomi i balans

  • Delegationen kommer finnas som ett särskilt beslutsorgan inom Kammarkollegiet och syftar till att stödja kommuner och regioner med särskilt svag ekonomi.
  • Kommer finnas som ett särskilt beslutsorgan inom Kammarkollegiet från och med den 1 november 2021.
  • De som är berättigade att söka är kommuner och regioner som år 2020 hade en negativ soliditet, det vill säga att skulderna var större än tillgångarna.
  • Sökande med störst behov och hög skattesats ska prioriteras.

Källa: Regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.