Foto: Alex Ljungdahl/Expressen

Lisa Holms mördare kan få kraftigt sänkt straff

Uppdaterad
Publicerad

Nerijus Bilevicius som dömdes för mordet på Lisa Holm har fått sitt straff sänkt. En domstol i Litauen har reducerat livstidsdomen till 15 års fängelse.

I februari i år gick den livstidsdömde Nerijus Bilevicius ansökan om förflyttning till Litauen igenom. I mars skickade sedan Kriminalvården över en ansökan till Litauen om en överföring av den livstidsdömde Nerijus Bilevicius. I samband med den processen har en distriktsdomstol i Litauen beslutat att sänka Bilevicius till 15 års fängselse, det rapporterar P4 Skaraborg.

LÄS MER: Lisa Holms mördare flyttas till Litauen

Mordet på Lisa Holm

Maxstraffet för mord i Litauen är 15 år i Litauen men distriktsåklagare har ändå valt att överklaga beslutet. I särskilda omständigheter kan straffet nämligen bli på 20 år eller livstid. Överklagandet ska prövas i en appellationsdomstol i huvudstaden Vilnius på onsdag i nästa vecka.

Om det skulle bli ett kraftigt reducerat straff så kan Sverige stoppa överföringen av Bilevicius.

Kan häva beslut

– Kriminalvården har möjligheten att häva ett beslut. Det skulle kunna vara om straffet urholkas på något sätt, säger Per Henrik Hedbrant på Kriminalvårdens rättsenhet till P4 Skaraborg.

LÄS MER: Mordet på Lisa Holm – detta har hänt

Det var i juni förra året som Nerijus Bilevicius ansökte om att bli flyttad från Norrtäljeanstalten till ett fängelse i hemlandet Litauen. I februari blev det klart att att hans ansökan hade bifallits av Kriminalvården och en process för en överflyttning startades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet