Foto: SVT

Listerialarmet berör hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Listeriasmittade matlådor kan ha skickats ut till 1.400 äldre svenskar. De som fått matlådor från Sodexo uppmanas nu att slänga mat lagad till och med 2016-04-11.

Det var i fredags som man vid en rutinkontroll i en av företaget Sodexos kylar hittade spår av listeriabakterier. Proverna var tagna på tisdagen, och företaget gjorde bedömningen att all mat som lagats fram till 2016-04-11 kan vara smittad, och därför ska slängas.

När upptäckten gjordes började företaget att ringa runt till de totalt 1400 äldre i Sverige som fått de matlådor som kan vara smittade. Maten ska ha gått ut till äldre i Göteborg, Umeå, Borås, Ludvika, Olofström, Sigtuna, Uppsala, Åtvidaberg och Norrköping. Bara i Göteborg har 523 äldre fått matlådor som kan vara smittade. Där jobbar nu Trygghetsjouren med att sprida information till hemtjänstpersonal.

Listeriabakterien finns i naturen, men distriktschefen Susanne Fridlund hävdar att det är första gången som den tar sig hela vägen in i Sodexos kylanläggning.

– Det har aldrig hänt tidigare. Det är väldigt beklagligt att det blivit så här, och det är vi jätteledsna för. Inte minst för allt arbete det för med sig och den oro det skapar hos de äldre.

Listeriabakterien överlever inte temperaturer över 70 grader, men eftersom man inte kan vara säker på att alla brukare värmer maten enligt instruktionerna till denna temperatur, uppmanar man alltså samtliga att slänga alla matlådor lagade till och med 2016-04-11.

Eftersom leveransen med veckans matlådor till de äldre gick ut i tisdags, är risken uppenbar att många äldre redan ätit av maten. Hur ser du på det?

– Det känns inte alls bra, och det är därför vi har vidtagit säkerhetsåtgärderna. Men vi har inte fått bekräftat att det finns listeria i maten. Det är viktigt att komma ihåg, säger Susanne Fridlund.

Listeria

Visa

Listeriabakterien betraktas som förhållandevis ofarlig för yngre och friska personer. Den kan dock vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar, bland annat gravida kvinnor, svårt sjuka och äldre.

Den vanligaste sjukdomsbilden hos en vuxen person är en blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Tipsa oss!

Visa

Vet du mer om det här? Känner du till ett fall där någon blivit drabbad?

Hör av dig till oss på SVT Nyheter Väst!

Telefon: 031-83 72 60

Mejl: vast@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer