Foto: SVT

Liverapport: Låna en reporter

Uppdaterad
Publicerad

Under en hel vecka kommer ni få följa med när reportern Rebecca Nyström träffar en Angela de Cabo som var en av alla de som hörde av sig med ett tips. Tanken är att ni ska få en inblick i hur det går till när vi arbetar. Ni kommer få följa allt från första kontakten, hur det går till när vi gör intervjuer och hur redigering av materialet går till. Från ax till färdig limpa alltså, eller med andra ord, från idé till färdigt reportage.

SVT rapporterade · Liverapport: Låna en reporter

09.48
Hej! Den här veckan ska ni få följa med när reportern Rebecca Nyström gör ett reportage av ett av era tips. Ni är också välkomna att ställa frågor här i chatten som rör hur vi arbetar journalistiskt på redaktionen.
09.48
Vi som arbetar med "låna en reporter" är Rebecca Nyström, reporter, Anton Svendsen, redaktör, och Anna Wikman, onlinespecialist.
 
10.06
Rebecca tackar för alla mejl och berättar om steg ett den här veckan!
10.30
Hej!
Det är jag som är reportern som ska "lånas ut" under veckan.
 
Vi har fått in så otroligt många tips från er kring vad vi ska kolla på under veckan. STORT TACK!
Om en liten stund avslöjar vi vilket ämne vi har valt ut och vem vi ska åka för att träffa. / Rebecca Nyström
 
10.55
Vi vill rapportera om sådant som är viktigt och relevant för er, just därför bad vi er skicka in era egna idéer på vad ni skulle vilja göra för reportage om ni fick låna vår reporter. Responsen vi fick var otrolig. Rebecca mottog över 400 tips i sin mejl och dessutom fick vi över 1000 kommentarer på Facebook. Vi har läst allt och några tips skickar vi även vidare till andra reportrar. Vi vill såklart gärna att ni fortsätter att kontakta oss på vast@svt.se i framtiden när ni har önskemål om sådant ni tycker att vi borde uppmärksamma! 
10.58
Går det att låna en reporter till den rikstäckande och nationella demonstrationen som är den 4/5 kl 12 utanför försäkringskassan i Stockholm, Göteborg, Eskilstuna, Motala, Östersund, Luleå, Kalmar, Skövde, vore fint om ni hade möjlighet att stödja oss och få ut vårt budskap att nu får det vars nog. Ge oss tillbaka vår rätt att få sjukpenning när vi är sjuka. Ansvarig i Stockholm är jag dom skriver detta
@KarinHammarberg - Hej Karin. Vi har redan valt ut en idé som Rebecca kommer följa den här veckan. Däremot är vi alltid glada för tips (så som ditt). Jag kommer skicka det vidare till en av redaktörerna. Du får gärna mejla lite kort info till vast@svt.se , och glöm inte dina kontaktuppgifter!
11.16
Klicka
Tryck igång klippet för att höra Rebecca berätta om det tipset vi har valt att gå vidare med! 
11.34
Många av de tipsen ni skickade in rörde vårdfrågor, och det tipset vi valde att gå vidare med var alltså svårt cancersjuke Angela som vill få cannabis utskrivet som smärtlindring. Andra "vanliga" tips på reportageidéer berörde försäkringskassan och arbetsrelaterade problem. Två ämnen vi givetvis kommer rapportera mer om i framtiden med.
11.36
Det här är Joel Sund, han arbetar som reporter på nyhetsredaktionen i Väst. Alla reportrar på redaktionen kan hantera filmkamerorna. På redaktionen arbetar vi så att man som reporter vissa dagar åker ensam och filmar samt intervjuar. Andra dagar åker vi ut i team. I dag ska Joel vara fotograf och följa med Rebecca när hon träffar Angela som vi ska göra ett reportage om.
 
11.39
Nu står Rebecca och Joel i en hiss någonstans i Majorna i Göteborg där de ska träffa Angela.
 
11.47
Hur lång tid tar det att göra ett reportage en hel vecka?
@Göte - Hej Göte! Vi räknar med att detta ska ta en vecka. Allt från att reportern tar den första kontakten tills dess att reportaget är färdigklippt och redo att publiceras på sajten och sändas i TV. Hur lång tid ett reportage tar att göra varierar oerhört mycket beroende på vilken typ av jobb det handlar om. Ibland gör vi kortare reportage som görs över en dag, då åker vi ut och filmar på förmiddagen och sedan publiceras det på kvällen. Andra gånger, till exempel när det handlar om granskningar, är arbetstiden mycket längre.
11.50
Detta är alltså Angela vars reportageidé vi skall göra
 
13.33
Att göra en intervju tar ibland tid. Rebecca är fortfarande hemma hos Angela De Cabo som är 49 år. Hon fick diagnosen skelettcancer 2017, och har fått besked av läkarna att hennes sjukdom är obotlig. Angela berättar att hon tidigare har fått Sativex, en typ av cannabis, utskrivet på recept. Det läkemedlet kostar cirka 4700 kronor i månaden och det blir för dyrt tycker Angela. Hon åker också till Danmark där hon ingår i ett testprojekt där hon får en annan typ av cannabisbaserat läkemedel, Bedrocan, men det kostar nästan 5000 danska kronor i månaden. 
 
13.36
Direkt när vi kom hit fick Angela ett telefonsamtal. Det var en ung tjej från Göteborg som ringde. Hon berättade att hon har ADHD och undrade till vilken läkare hon kunde vända sig för att få cannabis på recept. Hon berättade att hon hade fått det när hon bodde i USA och att det var det enda som hjälpt. Jag kommer ringa henne i eftermiddag och prata med henne / Rebecca
13.37
Vi har idag på morgonen kontaktat pressavdelningen på Läkemedelsverket för att ta reda på vilka lagar och regel som gäller kring cannabis på recept idag. De svarade precis på mejl att en expert kommer att kontakta mig inom kort /Rebecca

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Låna en reporter

Mer i ämnet