John Stjerna vid spakarna i den jättelika pistmaskinen. ”Man undrar vad som rör sig i huvudet på folk som inte respekterar när backen är stängd”, säger han och är rädd för att någon till sist åker in i maskinen och omkommer. Foto: Privat

Livsfarligt när pulkaåkarna far fram i avstängd Alebacke

Publicerad

Många struntar i de skyltar som sätts upp när Alebacken stängs av för arbete med pistmaskiner. Det innebär dödsfara. ”En pulka som kommer i full fart och hamnar under pistmaskinen – då blir man uppstyckad”, varnar John Stjerna, ordförande för Alebacken.

”Se upp i backen, fyra hål i nacken!” är ett gammalt uttryck för farorna i pulkabacken. I Alebacken är riskerna överhängande när pistmaskiner ska preparera underlaget för skidåkarna. Vid dessa tillfällen stängs backen av med skyltar.

– Men vi har ju sett hur en del till och med plockar ner skyltarna och använder dem för att åka på, suckar John Stjerna som just beställt åtta nya skyltar.

70-tal åkare

På söndagskvällen var det åter dags att försöka avhysa folk från backen, där ett 70-tal pulkaåkare for fram trots avspärrningen.

– Jag har killar som jobbar för mig som är i 16-17-åråldern. Men killarna de sa till var i 20-25-årsåldern och de struntade helt i dem. Istället blev mina killar uppkäftigt bemötta och hotade. Jag hade en vuxen som körde pistmaskinen också och han fick ju avbryta då, säger John Stjerna.

Att snön inte kan läggas ut i rätt tid och få ”bränna” innebär att det försenar den tid då backen kan öppnas för skidåkarna med flera dagar Det ger kännbara ekonomiska konsekvenser för föreningen som arrenderar marken. Men det John Stjerna är mest orolig för är att respektlösheten slutar med att någon råkar riktigt illa ut.

– Hamnar du under pistmaskinen blir du uppstyckad. Den väger tolv ton och är sex meter bred. Och föraren kan omöjligt göra något om det kommer en pulka i full fart.

Inte bara unga

Och det är inte bara ungdomar som struntar i förbudet.

– Nej, vi har föräldrar som skickar ut sina småbarn i pulka trots att backen är stängd. När vi säger ifrån hävdar de att de får vara där hur mycket de vill. Men vad ska föräldrarna säga i tingsrätten efter att det skett en olycka?

Flera har rått honom att ringa polisen. Men han tycker att polisen har annat för sig än att jaga pulkaåkare.

– Men ibland önskar jag själv att insatsstyrkan kunde komma och bara slängde deras pulkor åt helskotta och bad dem dra härifrån, medger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer