Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Hampus Haga om hur de vill locka turister till Vårgårda. Foto: SVT

Ljudberättelser om utvandring ska skapa turism i Vårgårda

Publicerad

Trots att filmen Utvandrarna hade premiär förra året finns delar av rekvisitan kvar. Med hjälp av den vill nu Vårgårda locka filmintresserade turister. Ljudberättelser ska ta dig nära både filmens inspelningsplatser – och berätta om bygden och utvandrare.

Efter filminspelningen föddes idén om ljudberättelser vid platserna för inspelningen.

Ljudberättelser från förr

Nu har Vårgårda och Alingsås kommun satsat på ljudguider för att fler ska kunna ta del av inspelningsplatsen. Det finns en ljudberättelse vid Ornunga gamla kyrka, som i filmen gestaltar kyrkan som Karl Oskar och Kristina besöker. I närheten finns även Karl Oskars och Kristinas torp där man kan ta del av fler berättelser från utvandringen.

– Man ska kunna komma hit när som helst och ta del av den här informationen och de här fantastiska berättelserna, säger Hampus Haga, kultur- och fritidschef på Vårgårda kommun.

Ljudberättelserna handlar dels om filminspelningen men även om utvandrande folk från bygden.

Ett samarbete med Alingsås kommun

Scenerna från tågstationen i New York spelades också in i Sverige, på Antens gamla station i Alingsås. Även där finns en ljudberättelse att lyssna på.

– Jag är jätteglad att vi har kunnat samarbeta med vår grannkommun Alingsås och jag hoppas vi kan få till flera sådana här samarbeten i framtiden, säger Hampus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.