En del av öl-loppets sträckning 2019 Foto: Google

Löpare i ”öl-loppet” orsakade störningar i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Tågtrafiken stod på lördagseftermiddagen helt still vid Landvetter utanför Göteborg. Orsaken: ett löplopp med öl-tema som kom som en överraskning för Trafikverket.

Enligt Trafikverkets larm till polisen hade löpare i öl-loppet tagit sig upp på rälsen för att korsa den, något som fick Trafikverket att helt stänga tågtrafiken på platsen vid 17-tiden. Ersättningsbussar sattes in på sträckan Göteborg-Borås och polis tillkalldes för att upplösa loppet. Men väl på plats visade det sig att öl-löparna inte gjort något fel. De hade tillstånd att korsa spåren, något som polisen missat att informera Trafikverket om.

– Någonstans har det gått fel i vår hantering. Det är något vi kommer titta närmare på i nästa vecka, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i Göteborg.

Vid 17.40 hävdes tågstoppet på platsen då den sista löparen hade tagit sig över spåret.

”Hade jag haft möjlighet hade jag stoppat det”

– Det var ingen bra situation, och tågstoppet var befogat. Hade jag haft möjlighet hade jag stoppat det även om det var tillståndsgivet. Man kan inte köra på det viset, med en bansträckning över ett spår. Och man hade aldrig stoppat tågen för ett lopp, säger Morten Gunneng.

Samtidigt är han tydlig med att det är polisen som brustit, inte arrangören.

– Felet ligger i att polisen gett tillstånd till den här bansträckningen, som går över spåret. Ingen skugga faller över arrangören! De har gjort det de ska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer