Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag orkar redan lite mer nu. Jag hoppas jag får mitt liv tillbaka, säger Kajsa Stamenkovic. I klippet berättar hon vad hon vill göra när hon mår bättre. Foto: Lars Wiklund

Kajsa första patient att opereras mot kronisk lungembolism med ballongutvidgning på Sahlgrenska

Uppdaterad
Publicerad

Kajsa Stamenkovic har kronisk lungembolism. Hon trodde hon skulle vara död inom bara något år, men möjligheten att opereras på hemmaplan med en ny metod gör att hon nu har fått tillbaka hoppet.

71-åriga Kajsa levde tidigare ett aktivt liv som spårvagnsförare och konstnär, men hennes sjukdom har inte gjort pensionärslivet till vad hon hade hoppats på.

– Det påverkar andningen. Jag blir trött. Innan tog jag långa promenader och simmade. Nu kommer jag inte ur lägenheten, säger Kajsa Stamenkovic.

Först ut i Sverige 

Nu är hon en den första att opereras med en ny metod för sjukvården i Göteborg. Tidigare fick patienter som hon åka till Danmark för att genomgå samma ingrepp.

Där har man har utvecklat en metod där man, likt kranskärlsoperationer, kan göra ballongutvidgningar i de skadade lungkärlen och sedan behandla.

– Jag var för sjuk för att åka. Det hade aldrig gått, säger Kajsa Stamenkovic.

Hoppas få livet tillbaka

Kajsa skall opereras tre gånger och nu är den andra gjord.

– Det var som science- fiction. Jag var vaken hela tiden. Det gjorde inte alls ont och de pratade med mig, säger Kajsa Stamenkovic.

Det tar ett tag innan man vet resultaten av operationerna. Efter tre till sex månader vet man hur det gått, men Kajsa tycker redan det blivit bättre.

– Jag hoppas jag får mitt liv tillbaka, säger Kajsa Stamenkovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.