Foto: TT

Lurade äldre på pengar – nu döms bluffläkaren

Uppdaterad
Publicerad

Sex år och elva månaders fängelse. Det blev domen för den man i 45-årsåldern som utgav sig för att vara läkare och lurade mängder av äldre personer på pengar.

Mellan januari 2016 och maj 2017 fick polisen in minst 615 anmälningar mot mannen. Personerna uppgav att de blivit uppringda av mannen, som utgett sig för att vara läkare. Nu döms han vid Göteborgs tingsrätt till sex år och elva månaders fängelse. Brotten har riktats mot äldre personer, både i Västsverige och på flera andra håll runtom i landet. Totalt döms han för 27 fall av grovt bedrägeri och 45 fall av försök till grovt bedrägeri.

Åklagare Jonas Almström är nöjd med dagens dom, men funderar ändå på att överklaga den.

Bluffläkare lurade patienter

– Jag tycker att den är jättebra, det är väldigt nära de 7 år jag yrkade på. Min undran gäller bara varför mannen inte utvisas, säger han.

Utlovade ny mirakelmedicin

Enligt polisen har mannen återkommande använt sig av samma metod, där han byggt upp förtroende hos de äldre personerna och påstått att han läst deras sjukjournaler och fått provsvar som visat tecken på allt från vitaminbrist till dödliga sjukdomar. Därefter ska han ha utlovat en ny mirakelmedicin och begärt betalning i förskott. Han ska sammanlagt ha kommit över närmare två miljoner kronor.

Många anmälningar lades ned

I maj förra året greps mannen i London, och i januari i år åtalades han för 78 fall av grova bedrägerier och bedrägeriförsök. Övriga 537 anmälningar tvingades åklagaren att lägga ned, eftersom de inte omfattades av den europeiska arresteringsordern mot mannen.

-  Att på detta sätt lura av åldringar deras livsbesparingar visar på en obeskrivlig hänsynslöshet och på en fullständig avsaknad av empati för offren, sade Håkan Carlsson, chef för polisens Circagrupp, då han intervjuades av SVT tidigare i år.

Utförde bedgrägerierna från Sydafrika och London

Mannen är spansk medborgare, men har tidigare bott i Sverige. Samtalen ska ha utförts från Sydafrika och London. Ytterligare en person misstänks för inblandning i flera av brotten. Denne greps i Frankrike och sitter nu häktad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffläkare lurade patienter

Mer i ämnet