Göteborgare lurade Barncancerfonden på 11 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern har dömts vid Göteborgs tingsrätt för trolöshet mot huvudman till fyra års fängelse samt näringsförbud. Hans bolag samlade in pengar till Barncancerfonden – men kom i praktiken att samla in till honom själv.

Det är Göteborgs-Posten som på onsdagen berättar historien. Utredningen har enligt tidningen pågått under flera år hos Ekobrottsmyndigheten.

Mannens bolag hade ett avtal med Barncancerfonden om att driva insamling. Men när han fick problem med egna investeringar som slagit fel förde han över miljoner från insamlingsföretaget till ett av sina andra dotterbolag.

Försvårande

Att det är just Barncancerfonden som drabbats ses av domstolen som extra klandervärt:

”Det är en särskilt försvårande omständighet att den tilltalades agerande, när det gäller brottet grov trolöshet mot huvudman, har varit riktat mot en ideell organisation med ett särskilt behjärtansvärt ändamål”.

Domstolen skriver också att mannen utnyttjat Barncancerfondens ”godtrogenhet”.

Mannens advokat säger att domen kommer att överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.