Polisen och räddningspersonal på den plats i Göteborg där en lastbil kört ner en lyktstolpe. Foto: TT

Lyktstolpsolyckan med dödlig utgång – hur kunde den hända?

Uppdaterad
Publicerad

En man avled i går av sina skador efter att en lyktstolpe olyckligt fallit över honom. Lyktstolpen gav vika när ett lastbilssläp körde på den.

– Det är en väldigt tajt högersväng där, och trots att fordonet kör i relativt låg hastighet så viker sig lyktstolpen som en tandpetare, säger Tony Högberg, förundersökningsledare hos polisen.

Det var under tisdagseftermiddagen som olyckan skedde där en lastbil körde på en lyktstolpe som föll över en gångtrafikant.

Enligt bilder från platsen verkar det ha varit minst två stolpar som fallit.

Initialt kom få uppgifter om skadeläget för gångtrafikanten, men klockan 19.26 skrev polisen på sin hemsida att mannen, som var i 50-årsåldern, avlidit av sina skador.

Relativt låg hastighet

Polisen har inlett en förundersökning gällande grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

– Men det är brottsrubriceringar som kan komma att ändras under förundersökningens gång, säger Tony Högberg, förundersökningsledare.

Han säger att olyckan delvis kunde inträffa eftersom det var i en ”tajt högersväng” som hela ekipaget färdades. Tony Högerberg menar att det eventuellt inte fanns utrymme för släpfordonet att göra en sväng, utan att stöta i lyktstolpen som föll.

– Trots att fordonet kör i relativt låg hastighet, så i och med vikten på ekipaget böjer sig lyktstolpen som en tandpetare.

Chauffören var, enligt polisen, mycket chockad efter händelsen.

Vill inte kommentera

På Göteborgs stad, där man har ansvaret för att planera trafiken och hur vägarna är placerade, vill man inte uttala sig i frågan. Men man meddelar SVT Nyheter Väst att man bistår polisen i deras utredning.

I övrigt vill man inte kommentera händelsen mer än att den är ”fruktansvärd” och att de inte har med olyckan att göra – men att man har ersatt de stolpar som föll under olyckan.

Förutom polisens utredning sker en utredning hos Trafikverket, som alltid utreder orsakerna till dödsolyckor i trafiken.

”Ytterst tragiskt”

Enligt Trafikverket tar det flera månader innan en sådan utredning är klar. Man tittar på fordonet, på hur vägen är planerad och man undersöker vilka som är inblandade i olyckan.

När en sådan utredning är klar blir den inte offentlig, eftersom uppgifterna i en sådan utredning som rör en dödsolycka anses vara för känsliga meddelar Trafikverket.

– Utan att veta exakt vad som har hänt i olyckan så är det klart att kommunen inte kan ta in alla risker som finns i och med stolpars placeringar på vägarna. Det som har hänt är ytterst tragiskt, säger Lars Ekman som Trafikverkets sakkunnige på bland annat lyktstolpar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.