Lysekils kommunhus. Foto: SVT

Lysekil startar utredning efter äldremord

Publicerad
Lysekils kommun inleder en Lex Sarah-utredning sedan den kvinna i 70-årsåldern som sitter häktad för mordet på sin man uppgett att paret kommit överens om att avsluta sina liv då mannen fick för dålig hjälp av hemsjukvården.

”De kände sig så kränkande behandlade beträffande makens vårdbehov att de inte såg någon annan utväg”, står det i ett yttrande i kvinnans personutredning uppger GT.

– Vi gör en utredning av vad som skett för vi vill försäkra oss om hur det gått till och om vi kunde ha gjort på något annat sätt, säger Eva Andersson, socialchef i Lysekils kommun till P4 Väst.

Lex Sarah är en bestämmelse i socialtjänstlagen som säger att den som ger service och omvårdnad inom socialtjänstens område är skyldig att rapportera missförhållanden och risk för missförhållanden i verksamheten.

När kommunens Lex Sarah-utredning är färdig ska kommunen ta ställning till om de ska anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

– Vi bedömer att vi gjort de saker vi behöver göra, men vi vill ändå försäkra oss om att det inte är något annat och i så fall anmäler vi det till Ivo när utredningen är klar, säger Eva Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer