Lysekilsbor om Preembeskedet: Jobben viktigare än miljön

Publicerad

Jobb eller klimat – vad är viktigast för Lysekilsborna? Frågan aktualiseras inför Preems planerade mångmiljardinvestering som nu pausas inför en ny prövning i domstol.
– Jag tror inte att vi i lilla Sverige kan rädda miljön globalt, säger Kevin Wickins när SVT Nyheter Väst pratade med honom i Lysekil efter beskedet.

Det blir en ny rättslig vända för Preems planerade raffinaderiutbyggnad i Lysekil. Det beskedet lämnade mark- och miljööverdomstolen på måndagen.

Preem vill med sin miljardinvestering bland annat kunna göra om svavelrik tjockolja till renare drivmedel, något som skulle leda till en fördubbling av raffets koldioxidutsläpp. Men också skapa många nya jobb.

Naturskyddsföreningen var nöjda – men flera Lysekilsbor SVT Nyheter Väst pratade med på måndagen verkade prioritera jobb framför klimatet.

– Som jag ser det är det viktigare med jobbtillfällen och vad det skapar för regionen kontra vad vi kan göra för miljön här, säger Kevin Wickins.

Många unga saknar jobb

– Det är väldigt många unga som är arbetslösa som inte har någon möjlighet att få jobb, säger Simon Hermansson.

– Visst blir det en påverkan på miljön men jag tror inte att vi i lilla Sverige kan rädda miljön globalt, säger Kevin Wickins.

För andra väger det mer åt att klimatfrågan är viktigare.

– Visst finns det många arbetslösa. Men man måste tänka på naturen också och om det blir utsläpp, då är det inte bra, säger Solveig Elfving.

Hör några av de SVT träffat i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet