Majoriteten av riksdagspartierna tycker att dagens lagstiftning är otillräcklig. Genrebild. Foto: TT

Majoritet i riksdagen: Kriminalisera olagliga vägspärrar

Uppdaterad
Publicerad

Dagens lagstiftning stoppar inte kriminella från att sätt upp olagliga vägspärrar, anser majoriteten i justitieutskottet.

De vill nu få till en lagskärpning.

En majoritet i riksdagen vill göra det straffbart för folk att sätta upp egna vägspärrar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Frågan blev aktuell i somras, när kriminella satte upp sådana i nordöstra Göteborg.

– De ser det som sina områden. Att det är deras uppgift att skydda, men det är det inte, sa polisen Fredik Terje när SVT Nyheter Väst rapporterade om händelserna i augusti.

”Kraftigare markering”

Regeringspartierna och Vänsterpartiet anser att dagens lagstiftning är tillräcklig, men en majoritet i justitieutskottet håller inte med, och tänker uppmana regeringen att agera i frågan.

– Vi vill se till att det här får en kraftigare markering, att detta är ett problematiskt kriminellt beteende, säger Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiske talesperson, till Ekot.

Kriminolog: Meningslöst

Kriminologen Manne Gerell, vid Malmö universitet, ser förslaget som meningslöst.

– Det är något som inte händer så ofta och som är svårt att definiera. Det handlar inte om fysiska vägspärrar, utan om att det står en grupp ungdomar på vägen, säger han till TT.

Han menar att polisen redan i dag har tillräckliga redskap för att bryta upp grupperna med hjälp av lagar om ofredande, olaga hot, eller trafikbrott.

– Mer effektivt skulle vara att ha ännu starkare polisnärvaro i utsatta områden, så att polisen skulle kunna bryta upp det snabbare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.