– Det var det värsta jag upplevt med min dotter, säger Madelaine. Foto: TT/SVT

Linn och Madeleine skulle plocka svamp – hamnade mellan vildsvin: ”Värsta jag upplevt”

Uppdaterad
Publicerad

Mamma Madelaine och dottern Linn var ute på en kvällspromenad när de hörde en kulting som blev rädd och började tjuta.

– Det var det värsta jag upplevt med min dotter. Man är rädd när man har med sig ett barn, men hon var precis lugn, säger Madelaine.

Mamma Madelaine och hennes tioåriga dotter Linn var ute på en kvällspromenad på en skogsväg i Kölingared mellan Ulricehamn och Jönköping. Helt plötsligt hörde de ett grymtande i skogen och såg då en liten kulting som blivit rädd och börjat tjuta.

– Den här lilla grisen är på högersidan och när den tjuter hör vi grymtande på andra sidan i skogen. Vi är mitt i situationen som vi har blivit varnade för, säger Madelaine.

Försökte söka skydd

Mamman och dottern tror att de hade hamnat mellan en kulting och en sugga. De försökte hitta någonstans att fly.

– Vi ser en stor sten och går dit sakta för att inte bli attackerade. Det var hemskt.

De hoppade upp på stenen och sökte skydd. Där uppe ringde Madelaine till en jägare som hon bor granne med.

– Det var läskigt. Jag försökte att inte springa för då kanske de också skulle springa efter oss, för de brukar göra likadant som man själv gör, berättar Linn.

Dottern: ”Jag kommer inte gå där mer”

Hon har fått lära sig av sin farfar hur man ska bete sig om du stöter på vildsvin. Efter en stund kom jägaren med gevär och hämtade Madelaine och Linn.

– Det var det värsta jag upplevt med min dotter. Man är rädd när man har med sig ett barn, men hon var precis lugn, säger Madelaine.

Nu vill varken mamma eller dotter gå på den skogsvägen igen. De såg aldrig de andra vildsvinen, men hörde deras grymtanden. De vill uppmana alla att vara försiktiga i skogen.

– Det känns fortfarande lite läskigt, jag kommer inte gå där mer. Jag hade ont i magen i morse, säger Linn.

”Klappa händerna så går de undan”

Mikael Wilhelmsson är viltvårdare för Svenska Jägarförbundet och försäkrar om att det inte är någon fara att röra sig i skogen.

– Kultingar och suggor kan vara lite läskigt att möta men annars är det ingen fara. Klappa händerna genom att visa att man är där så går de undan, säger Mikael Wilhelmsson.

Han menar att det inte finns någon stor risk för att möta ett vildsvin i skogen då de inte drar sig till människor.

– Det är ingen fara att röra sig i skogen men man behöver inte gå i de tätaste områdena utan man kan hålla sig på vägarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.