Den man som anhölls efter att ha besökt Bellevuemoskén i Göteborg på onsdagen och där agerat hotfullt har släppts på fri fot. Enligt åklagare Karl-Erik Esbo har misstankarna mot mannen försvagats. Foto: arkivbild/TT

Man anhölls efter besök vid moské – ska ha agerat hotfullt

Uppdaterad
Publicerad

Den man som anhölls efter att ha besökt Bellevuemoskén i Göteborg på onsdagen och där agerat hotfullt har släppts på fri fot.
– Misstankarna har försvagats så det finns inget skäl att hålla honom anhållen längre, säger Karl-Erik Esbo, vice chefsåklagare till SVT Nyheter Väst.

Mannen, som är i 40-års åldern, ska enligt de första uppgifterna ha agerat hotfullt vid tillfället och ska ha uttryckt sig hatiskt mot islam i sociala medier. Vilket Ekot var först med att rapportera om.

Enligt tidigare uppgifter till Göteborgs-Posten ska ett automatvapen hittats i mannens bostad vid en husrannsakan och han misstänktes för vapenbrott och förberedelse till mord.

Vapnen var inte äkta

Men vid 17-tiden så uppger Karl-Erik Esbo, vice chefsåklagare, att vapnen inte var äkta och att misstankegraden mot mannen försvagats efter att ytterligare förhör hållits under onsdagseftermiddagen.

– Det ena vapnet var en atrapp och det andra ett icke funktionsdugligt skjutvapen, säger han.

Enligt åklagaren så har mannen lämnat en rimlig förklaring till varför han var utanför moskén som bedöms som trovärdig.

– Vi bedömer att mannen inte varit där med något brottsligt uppsåt utan har varit där av andra skäl.

Utredningen är inte formellt helt avslutad ännu, en del undersökningar åsterstår.

– Det har gjorts en del andra beslag i mannens bostad som ska undersöka. Det handlar om elektroniskt material som datorer, USB-minnen och sådant, säger Karl-Erik Esbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer