Passen på bilden tillhör inte de personer som smugglats in i Sverige, det är en arkivbild. Foto: TT/Polisens förundersökning

Man åtalad för grov människosmuggling

Publicerad

En man i sextioårsåldern åtalades i dag vid Göteborgs tingsrätt, misstänkt för bland annat grov människosmuggling. Enligt åklagaren har mannen under nästan ett års tid systematiskt, regelbundet och mot betalning hjälpt utländska medborgare att komma till Sverige.

Av åtalet framgår att mannen, som bor i Göteborg, ska ha organiserat ett antal olagliga inresor till eller genom landet. Smugglingen kan också ha skett till andra EU-stater. 

Mot en ersättning av 5000 till 10 000 kronor per person ska mannen ha försett de resande, som själva inte haft nödvändig dokumentation, med andra personers pass eller id-handlingar. Dessa handlingar ska han enligt åklagaren ha skaffat fram på flera olika sätt – genom lån, köp, gåva, tvång eller stöld. 

I september greps mannen på Landvetter flygplats då han skulle lämna landet – enligt åklagaren för att lämna över de sju pass och id-handlingar han då hade på sig. I bostaden påträffades fler pass och id-handlingar.  

Mannen anhölls och häktades senare för grov människosmuggling, förberedelse till grov människosmuggling och grovt organiserande av människosmuggling. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer