Foto: Robert Betzehag

Man begärs häktad efter pulverfynd

Uppdaterad
Publicerad

Den man i Uddevalla som gripits misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse begärdes under tisdagen häktad.

– Vi har ännu inte fått resultatet av analysen men man misstänker att det rör sig om förhållandevis stora mängder kemikalier som kan användas för att spränga med, säger Daniel Edsbagge, åklagare vid Uddevalla åklagarkammare.

Det var i lördags som mannen greps och anhölls misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse efter att okänt pulver hittats i hans fastighet i Uddevalla. Fastigheten spärrades av och under måndagen var polisen bombgrupp på plats för att göra en teknisk undersökning.

Ansenlig sprängverkan

Enligt åklagare Daniel Edsbagge har man hittat åtminstone 150 kilo kemikalier och inte bara i bostaden. Polisen fick uppgift om att kemikalier även förvarats i förråd men sedan transporterats bort. Kemikalierna ska nu ha återfunnits vid ett återvinningsföretag.

– Misstanken är att om de här kemikalierna sätts samman så kan de användas för att spränga med en ansenlig sprängverkan. Det rör sig bland annat om gödningsmedel, säger Daniel Edsbagge.

I nuläget finns det inga uppgifter om hur det eventuella sprängmedlet var tänkt att användas. Mannens advokat, Caroline Hallberg har tidigare meddelat att mannen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.