Mannen handlade illegalt med djurdelar, och dömdes under tisdagen för grovt artskyddsbrott och för att ha smugglat in en död kungsörn. Foto: Polisen

Sålde björnklor och örnfjädrar – västsvensk döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i femtioårsåldern dömdes under tisdagen av Alingsås tingsrätt till fängelse i ett år och fyra månader för flera fall av grovt artskyddsbrott. På High Chaparall och via olika facebooksajter har mannen sålt björnklor, örnfjädrar och annat som förknippas med den amerikanska urbefolkningen. Men utan särskilt tillstånd är sådan handel olaglig.

Vid husrannsakan på flera olika platser beslagtog polisen över hundra föremål. Mestadels rörde det sig om smycken som halsband med björntänder.

Mannen erkänner det mesta i förhör. Men han säger att många av föremålen kommer från hans bortgångna mamma, som liksom han själv var fascinerad av den nordamerikanska urbefolkningens kultur och hade samlat och handlat med sådana föremål under lång tid.

Importerade kungsörn från Norge

Enligt mannen ska en del av föremålen som bjudits ut till försäljning ha kommit från representanter för amerikansk urbefolkning som haft dansuppvisningar på High Chaparall. Både han och hans mamma hade handlat med smycken och annat där. Mamman ska också ett antal gånger ha rest till USA och där av urbefolkningen fått bland annat djurpäls, fjädrar och klor i gåva.

Mannen dömdes också för smuggling efter att ha importerat en död kungsörn från Norge.

Enligt Christer Jarlås, åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, har omfattningen av försäljningen varit så stor att målet är det hittills största i sitt slag i Sverige. Han hade yrkat på fängelse i 1,5 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer