Man från Bohuslän åtalas för hot mot journalister

Publicerad

En man i 30-årsåldern från Bohuslän åtalas vid Uddevalla tingsrätt för sju fall av olaga hot och ett fall av hot mot tjänsteman.

Hoten har varit riktade mot journalister på SVT, TV4 och Aftonbladet. Mannen har i inlägg på Instagram talat om hur han planerat att använda grovt våld och sexuella övergrepp mot personerna.

Några av inläggen är skrivna på redaktionernas allmänna Instagramkonton, medan andra är skriva direkt till enskilda reportrars konton.

Hoten har framförts från sommaren 2020 fram till februari 2021. Flera journalister begär nu skadestånd för kränkning på mellan 5 000 och 10 000 kronor.

Mannen åtalas också för hot mot tjänsteman då han ringt polisens växel och hotat att angripa polischefen i region Väst med våld. I förhör nekar mannen till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.