Pether Lundin, gruppchef på spaningssektionen i polisområde Storgöteborg säger att det är ovanligt att just ost används för att smuggla narkotika. Foto: Dennis Franco/SVT/Polisen

Göteborgare misstänks ha smugglat tio kilo kokain inuti ost

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män, varav två från Göteborg, åtalades vid Göteborgs tingsrätt under tisdagen, misstänkta för att ha försökt smuggla in tio kilo kokain från utlandet till Sverige – inbakad i ett halvt ton ost. Polisen kunde gripa de fyra männen när de lastade ur osten i en lagerlokal i Kortedala.

Det var i slutet av augusti förra året som polisen följde händelseförloppet när två män i 35-40 årsåldern, hemmahörande i Göteborg, planerade en resa i Europa.

En av männen körde en hyrd skåpbil till Holland där han mötte upp två tyska kurirer som lastade bilen full med ost. Bland annat innehöll lasten goudaostar så stora som 36 centimeter i diameter.

En välplanerad ost-kupp

De fyra männen återvände sedan tillsammans till Göteborg där de lastade ur bilen i en lagerlokal i Kortedala. Polisen som följt männen på avstånd hela vägen kunde gripa dem på plats.

I skåpbilen fann polisen en last bestående av inte mindre än ett halvt ton ost. Fem av de tolv kilo tunga ostarna var fyllda med kokain inslaget i brunt omslagspapper. Polisen uppskattar försäljningsvärdet på gatan till omkring tio miljoner kronor.

Ovanligt med ostsmuggling

Att narkotika smugglas in i landet är inte ovanligt – däremot att man använder sig av ostar för att gömma de bruna paketen.

– Det är spektakulärt. Jag har under mina år nog aldrig sett att man försökt smuggla narkotika i ostar, säger Pether Lundin, gruppchef på spaningssektionen i polisområde Storgöteborg.

De två männen från Göteborg åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling, där domen kan bli upp till tio års fängelse. De tyska medhjälparna åtalas för vårdslöshet med narkotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.