Jonas Håkansson, utredare vid Hisingspolisen. Foto: Privat/TT

Polisen: Problem att rånoffren väntar med att larma

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern har häktats misstänkt för ett fullbordat rån och tre rånförsök på Hisingen i Göteborg. Samtidigt säger polisen att fler personrån skulle kunna klaras upp – om bara offren larmade i tid.
– De senaste tre månaderna så är det över en tredjedel av fallen på Hisingen där folk inte larmar, säger Jonas Håkansson, utredare vid Hisingspolisen.

Det var i oktober som den misstänkte mannen utförde ett rån mot en butik, två rånförsök mot en annan butik respektive en restaurang och ett försök till personrån, under kniv- eller pistolhot, vid en bankomat på Hisingen.

I lördags greps han på Landvetter flygplats efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

– Vi bedriver flera parallella utredningar om rån och rånförsök som inträffat på Hisingen under hösten och vintern. Nu har vi nått ett genombrott som resulterat i det här frihetsberövandet av en man som misstänks för fyra av brotten, säger Jonas Håkansson, utredare vid Hisingspolisen.

Väntar med att larma

Samtidigt menar polisen att fler personrån skulle kunna klaras upp om offren larmade i tid.

– Det som förvånar mig är att det är många tillfällen där man inte ringer 112 direkt, utan att man ringer in dagen efter eller flera dagar senare till och med, säger Jonas Håkansson.

Hur stort problem skulle du säga att det är?

– Det är svårt att uttala kring hur utbrett det är men de senaste tre månaderna så är det över en tredjedel av fallen på Hisingen där folk inte larmar och det är ett problem för att klara upp brottet.

Jonas Håkansson berättar att det många gånger handlar om personer som är i chock och istället väljer att gå hem.

– Sen kan det också vara så att man i vissa fall blir rånad på sin mobil och då är det svårt att ringa och larma, säger han.

”Knivar mer normaliserat”

I vissa fall är rånen allvarligare menar Jonas Håkansson, han berättar att det har blivit mer normaliserat med knivar vid personrån.

– Det har varit en sådan trend och det är allvarligt. Det är dock skillnad på att bära kniv och använda kniv men jag känner att det sker oftare, säger han.

Polisen ska nu undersöka om den misstänkte gärningsmannen kan knytas till fler ouppklarade rån och rånförsök. Han är häktad på sannolika skäl misstänkt för tre fall av försök till rån och ett fall av rån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer